Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi En düşük emekli maaşına yapılan zamda hazineden ek para çıkmayacak

En düşük emekli maaşına yapılan zamda hazineden ek para çıkmayacak

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilirken, hazineye ek yük getirmeden, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının artırılmasıyla bu maliyet karşılanacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
En düşük emekli maaşına yapılan zamda hazineden ek para çıkmayacak
KAYNAK: İHA

AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni vergi paketini Meclis Başkanlığına sunduklarını açıkladı. Güler, yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu düzenlemenin maliyetinin yaklaşık 33 milyar 200 milyon lira olduğunu belirtti. Ayrıca, vergi paketinde kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarılmasının yanı sıra, emekli aylığı bağlananların aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri durumunda işverenlere sağlanan 5 puanlık Sosyal Güvenlik destek priminin hazine tarafından ödenmesine yönelik uygulamanın sonlandırılacağı da yer aldı.

En Düşük Emekli Maaşı Artışı

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, vergi paketindeki düzenlemeleri ve en düşük emekli maaşı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Karakaş, en düşük emekli maaşının geçmiş dönemlerde de benzer şekilde artırıldığını hatırlattı ve yapılan yeni düzenlemeyle en düşük maaşın 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılacağını belirtti.

Kök Maaşı 6 Bin ve Altında Olanlar

Karakaş, kök maaşı 6 bin 250 lira ve altında olan emeklilerin, yapılan zamlarla adeta sosyal yardım şeklinde ikinci bir maaş almış gibi olacaklarını vurguladı. Bu durumda, kök maaşı 6 bin 250 lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilmiş olacak. Karakaş, 3 milyon 700 bin emeklinin maaşlarında yapılacak iyileştirmelerin farklı tutarlarda olacağını söyledi.

Dul ve Yetim Aylıkları

Dul ve yetim aylıklarında da güncellemeler yapılacağını belirten Karakaş, ölen kişinin maaşından pay alan dul ve yetimlerin, bu payları oranında zamlı maaş alacaklarını ifade etti. Örneğin, dul bir eşin maaşı 5 bin liradan 6 bin 125 liraya yükseltilirken, yetim maaşı da benzer şekilde artacak.

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranının Artırılması

Karakaş, vergi paketinde yer alan kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarılmasının, en düşük emekli maaşının maliyetini karşılayacağını belirtti. Hükümetin, bu düzenleme ile hazineye ek bir yük getirmeden, işverenlerden alınacak yüzde 0,25'lik ek primle bu maliyeti karşılayacağını söyledi. Ayrıca, işverenlere sağlanan çeşitli teşvik ve desteklerin de bu düzenlemeye katkı sağladığını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kenya'da 42 Kadını Öldürdüğünü İtiraf Eden Seri Katil Mahkemede

Kenya'da 42 Kadını Öldürdüğünü İtiraf Eden Seri Katil Mahkemede