Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Emlak ilanlarında yeni dönem: 15 Eylül'de başlıyor son tarih 31 Aralık

Emlak ilanlarında yeni dönem: 15 Eylül'de başlıyor son tarih 31 Aralık

Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül 2024 itibarıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni (EİDS) uygulamaya koyacak. Yeni sistem, 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak ve belgesiz ilanlara izin verilmeyecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emlak ilanlarında yeni dönem: 15 Eylül'de başlıyor son tarih 31 Aralık
KAYNAK: Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı, emlak sektörü için önemli bir düzenleme getiriyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül 2024 tarihinde devreye alınacak ve 1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu hale gelecek. Bu yeni sistemle birlikte, emlak ilanlarının doğruluğu ve yetkili kişiler tarafından verilmesi sağlanacak.

31 Aralık'a kadar ilan verilebilecek

Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte, emlak işletmelerinin yetki belgesi alması gerekecek. 15 Eylül'den itibaren, yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilebilecek. Ancak, 31 Aralık 2024 tarihine kadar, olumsuz sorgulama sonucunda da ilan verilebilecek. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise, yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak.

EİDS tarafından doğrulanan ilanlarda, "EİDS’den yetki doğrulaması yapıldı" şeklinde bir logo veya ibare bulunacak. Bu uygulama, ilanların güvenilirliğini artıracak.

Mülk sahipleri karar verebilir

Yetki doğrulama sürecinde, aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Yayınlanan ilanlarda, aynı taşınmaza ilişkin diğer ilanlara ait fiyat bilgileri ve kısayollar da görülebilecek.

Mülk sahibi, e-Devlet yetkilendirme ekranında yetkiyi iptal edebilecek. Ancak, yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından kalkmayacak. Yetkilendirmenin sona ereceği tarihten önce ilan yayından kalkarsa, ilanda yapılacak değişikliklerde sorgulama yapılamayacak. İlanın yayından kalkacağı tarihte yenilenmesi durumunda, sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve olumsuz sonuçlanması durumunda ilan yenilenmeyecek.

Tapu detayı ve istisnalar

Yeni düzenleme kapsamında, tapusuz taşınmaz ilanları da belirli kurallara tabii olacak. Tapusuz taşınmazlarla ilgili ilanlarda, taşınmazın tapu kaydının olmadığına dair bir işaretleme yapılacak. Ayrıca, tapusuz taşınmazlar EİDS doğrulama sistemine dahil edilmeyecek.

Günlük kiralık taşınmazlar ve tapusu bulunmayan diğer taşınmazlar (kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) uygulamaya dâhil olmayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankaralı Turgut Hastaneye Kaldırıldı! Ankaralı Turgut Neden Hastaneye Kaldırıldı?

Ankaralı Turgut Hastaneye Kaldırıldı! Ankaralı Turgut Neden Hastaneye Kaldırıldı?