Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Emekli maaşı sistemine yenilik! Çift maaş imkanı geliyor

Emekli maaşı sistemine yenilik! Çift maaş imkanı geliyor

Yeni emeklilik sistemi, uzun süren çalışmaların ardından hayata geçirilmek üzere adımlar atılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 12. Kalkınma Planı çerçevesinde, emekli maaşı sistemi ve aylık bağlanma oranlarında önemli değişiklikler öngörülüyor. İşte detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekli maaşı sistemine yenilik! Çift maaş imkanı geliyor
MUHABİR: Süleyman Gezici

Son yıllarda Türkiye, çalışma hayatı ve emeklilik sistemlerinde bir dizi reforma hazırlanıyor. Bu kapsamlı değişikliklerin arasında, 12. Kalkınma Planı çerçevesinde emeklilerin aylık bağlama sisteminin değiştirilmesi ve emeklilik için yeni kriterlerin belirlenmesi bulunuyor.

Emeklilik Sistemi ve Kriterlerinde Reform:

Emeklilik için yeni bir reform planı, çalışma hayatındaki aktif-pasif dengesini yeniden kurmayı hedefliyor. Yeni kriterlerle emekli olma süreçleri gözden geçirilerek adaletli bir sistem oluşturulacak.

Evde engelli bireylere bakanlara, sosyal güvence sağlanacak. Uzun süreli bakım finansman modeli geliştirilerek, bu kişiler sosyal güvenlik sistemine dahil edilecek ve evde istihdamları desteklenecek.

Engelli İstihdamında Artış:

Engellilerin iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla tedbirler alınacak. İşyerlerinde engelli çalıştırma yükümlülüğü güçlendirilerek, kota-ceza yöntemi etkinleştirilecek. Engelli istihdamını teşvik etmek için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından uygulanan idari para cezalarının etkinliği artırılacak.

Aylık Bağlama Oranlarında Değişiklik:

Emeklilerin maaşlarıyla ilgili 3 aylık hesaplama yöntemi değiştirilecek. Daha önceki dönemlere göre ayrı hesaplamalar yapılacak, gün sayısı arttıkça aylık maaşlar artacak. Yeni sistemle istihdamda kalma sürelerini artırmak hedefleniyor, gün sayısı değil kazanç daha fazla etkili olacak.

Sosyal Güvenlik Sistemine Giriş Kolaylaştırılıyor:

Kayıtlı istihdamı teşvik etmek amacıyla sosyal güvenlik sistemine giriş kolaylaştırılacak. Farklı meslek ve gelir gruplarına özel sosyal sigorta programları geliştirilecek. Kayıtlı çalışmanın özendirilmesi ile sosyal güvenlik sistemine katılım artacak, hem çalışanların hem de emeklilerin refahı önceliklendirilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve Çift Maaş İddiası:

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TSS) ile çalışanlar, SGK dışında bir emekli maaşına daha kavuşacak. Bu sistemle çalışanlar, emeklilik dönemlerindeki refahlarını artırabilecek. Devlet, işveren ve çalışandan alınan primle bir üçlü destek oluşturularak, emeklilik döneminde gelir düzeyinin korunması hedefleniyor. Otomatik Katılımlı BES sistemindeki gibi devlet desteği sağlanacak ve tasarruflar çeşitli fonlarda değerlendirilecek. Kısmi para çekme imkanı da getirilecek.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İbrahim Selim Kelime Oyunu'nun yeni sunucusu oldu

İbrahim Selim Kelime Oyunu'nun yeni sunucusu oldu