Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Emekli maaş zammı netleşiyor: İşte en düşük rakam!

Emekli maaş zammı netleşiyor: İşte en düşük rakam!

Emeklilere yapılacak zam oranları belirleniyor. Enflasyon tahmini ve refah payı ödemeleri gündemde. Zam oranı iyileştirmesi bekleniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekli maaş zammı netleşiyor: İşte en düşük rakam!
KAYNAK: Haber Merkezi

Eylül ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte, yıl sonunda emeklilere yapılacak maaş zammı hakkındaki tahminler netleşmeye başladı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki toplam enflasyon oranı yüzde 8,92 olarak belirlendi. 2024 yılının sonu itibarıyla ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verileri de eklendiğinde, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı kesinleşmiş olacak.

Enflasyon tahmini ve zam beklentisi

Orta Vadeli Program'da 2024 yılı sonu için enflasyon oranı tahmini yüzde 41,5 olarak açıklandı. Bu tahmine göre, yılın ikinci yarısında temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarındaki toplam enflasyon oranının yüzde 13,44 olması bekleniyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da bu çerçevede şekillenecek.

Refah payı ödemeleri yapılacak mı?

Son altı aylık enflasyon oranı yüzde 13,44 olarak belirlenirse, emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Refah payının ödeneceği senaryoda, bu ödemenin 2024 Aralık ve 2025 Ocak aylarında emekli maaşlarına yansıması bekleniyor. Bu ek ödemenin maaşları ne kadar artıracağı ise enflasyon rakamlarının kesinleşmesiyle netlik kazanacak.

Zam oranı iyileştirmesi gündemde

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin zam oranlarına yönelik bir iyileştirme gündeme gelebilir. Eğer bu iyileştirme yapılırsa, zam oranlarının yüzde 20'nin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu durumda, enflasyon oranlarına ek olarak maaşlara yapılacak iyileştirmelerle emekli maaşlarının daha fazla artması mümkün olacak.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

En düşük emekli maaşının, enflasyon verilerinin kesinleşmesinin ardından 2025 yılı ocak ayında revize edilmesi bekleniyor. Şu an için en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12.500 TL'ye çıkarılmış durumda. Ancak yapılan tahminlere göre, bu rakamın 2025 yılının başında 14.180 TL seviyesine çıkması bekleniyor.

Kök maaş zammı riski

Bazı emeklilerin maaşları sıfır zam riskiyle karşı karşıya olabilir. 11 bin TL ve altında kök maaşı olanların mağdur olmaması için taban maaşların da zam oranı kadar artırılması öngörülüyor. Böylece düşük maaş alan emeklilerin, zamdan faydalanabilmesi amaçlanıyor.

En düşük emekli maaşı 14-15 bin TL olabilir

Tüm bu gelişmeler ışığında, 2025 yılı ocak ayında en düşük emekli maaşının 14 ila 15 bin TL bandında olması öngörülüyor. Enflasyon oranlarının ve yapılacak iyileştirmelerin ardından kesin rakamlar netleşecek. Ancak mevcut tahminler, emekliler için önemli bir maaş artışının kapıda olduğunu gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Al Pacino’nun Sevgilisi Noor Alfallah, Otel Kaçamağında Yakalandı

Al Pacino’nun Sevgilisi Noor Alfallah, Otel Kaçamağında Yakalandı