Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Emekli aylıklarında kesinti mi yapılacak? Erdursun açıkladı!

Emekli aylıklarında kesinti mi yapılacak? Erdursun açıkladı!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli aylıklarındaki kesinti iddialarıyla ilgili açıklama yaparak, endişelere yanıt verdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekli aylıklarında kesinti mi yapılacak? Erdursun açıkladı!
KAYNAK: Haber Merkezi

Emekliler, Ocak ayında yapılacak maaş zammını sabırsızlıkla beklerken, iktidarın maaşlardan kesinti yapacağına dair iddialar gündeme oturdu. Emekli maaşlarında yapılacak olası kesintiler, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu. Özellikle çalışan emekliler için getirilecek yeni düzenlemeler, emeklilerin gözünü Meclis’e çevirdi.

OVP Kapsamında Yeni Düzenlemeler Yolda

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında atılacak adımlar arasında, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi alınması formülü öne çıktı. Emeklilik öncesinde çalışma hayatında bulunan kişilerin maaşlarından kesilen yüzde 12,5’lik genel sağlık sigortası priminin, yeni düzenlemeyle çalışan emeklilerden de alınması planlanıyor. Bu durum, emekli aylıklarında kesinti yapılacak mı sorusunu akıllara getiriyor.

Özgür Erdursun: “Emekli Aylıklarında Kesinti Mi Yapılacak?”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli aylıklarında kesinti yapılacağına dair iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. Erdursun, “Son günlerde emekli aylıklarından SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) kesileceği haberleri yapılmakta. 1999-2016 yılları arasında uygulanan SGDP, 29 Şubat 2016’da yapılan değişiklikle uygulamadan kaldırılmıştı” dedi.

Geçmiş Uygulama Tüm Emeklileri Kapsamıyordu

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, geçmiş dönemde uygulanan SGDP'nin tüm emeklileri kapsamadığını belirtti. Geçmişte sadece kendi adına iş yeri açan veya şirket ortağı olan Bağ-Kur emeklilerinden SGDP kesintisi yapılmaktaydı. İlk kez 1999 yılında uygulamaya giren bu kesinti, zamanla SSK ve Emekli Sandığı emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

SGDP'nin Tarihçesi ve Kapsamı

1999 yılında %10 oranında başlayan kesinti, 2003 yılında SSK ve Emekli Sandığı emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletildi. 2008 yılında %12’ye çıkartılan SGDP, 2009 yılından itibaren her yıl %1 oranında artırılmaya başlandı. Kesinti oranı, 2015 yılında yapılan yasal değişiklikle tekrar %10'a indirildi ve 2016 yılında tamamen kaldırıldı.

Kesinti Yeniden Gündeme Gelebilir Mi?

Erdursun, mevcut ekonomik koşulların hükümeti yeni kaynak arayışlarına ittiğini ve bu nedenle SGDP'nin tekrar gündeme gelebileceğini belirtti. “Ticari veya serbest meslek kazancı sebebiyle gelir vergisi mükellefi olan, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı bulunan, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortağı olan emeklilerden yapılan kesinti, yaşanan ekonomik krizde hükümetin kaynak arayışında tekrar gündeme gelebilir” dedi. Meclis açıldığında yeni yasal düzenlemelerin neler olacağı daha net ortaya çıkacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Serik’te Çiftçinin Büyük Jestine Funda Arar’dan Yanıt

Serik’te Çiftçinin Büyük Jestine Funda Arar’dan Yanıt