“Bu karardan acilen geri dönülmelidir”
Tarımsal ürünlerin ihracatına yönelik kısıtlama yetkisinin Tarım Bakanlığına verilmesiyle birlikte planlama, ihracatçı ve üretici ile istişare yapılmadan alınan kararın olumsuz etkileri olduğuna değinen Arı konu ile ilgili “Domatesin üretiminin en çok olduğu döneme giriyoruz. Domates Üreticilerin maliyetleri kilogram başına 8-10 TL olan zamanda Domates ihracatına yönelik kısıtlama kararından en çok afet bölgesindeki domates üreticileri ile tek ekim yapan üreticilerin olumsuz etkilenecektir. Havaların ısındığı, tek ekim domateslerin çoğaldığı bu süreçte bu uygulama ile domates fiyatları üretim maliyetlerinin 3-4 katına gerileyecek, üreticiler çok ağır tahribat görecektir. Seralar bakım görmeyecek, Nisan-Mayıs döneminde daha ağır sıkıntılara sebep olacaktır. Bu verdiğiniz karardan geri dönün” dedi.
“Aksi halde geri dönüşü olmayan yaralar açılacaktır”
Cavit Arı konu ile ilgili önerilerinde “Zincir marketler taahhütler altında olan Türkiye’de ki ihracatçılara ağır sorumluluklar yüklemiştir. İhracat izni verildiğinde ihracat yapacak maddi güçte ihracatçı sayısı ciddi azalacaktır. Sektör ağır tahribat görecektir. Ayrıca devam etmeyen ticari faaliyette ticari alacaklar ciddi tahsilat kaybına neden olacaktır. Hali hazırda taahhüt edilmiş işletmelerde yabancı marketlere hazırlanmış ürünler an itibariyle yasak kapsamına girmesi milyonlarla ifade edilen değerlerin kaybolmasıdır. Bu yüzden makul süre tanınmalıdır. İhracatçı firma bazında kotalı bir Satış yöntemi sunulmalıdır. Yoksa geri dönüşü olmayan yaralar açacak” dedi.
Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye şu soruları yöneltti: “Domates ihracatının kısıtlanması kararının neden alındığını açıklayabilir misiniz? Sektör temsilcilerinin domates ihracatına yönelik kısıtlama kararından olumsuz etkileneceğini belirttiği doğru mu? Bu konuda Bakanlığınızın bir planı var mı? İhracat kısıtlaması kararının ülke içindeki domates fiyatlarına nasıl bir etkisi olacak? Avrupa'da yaşanan meyve-sebze krizinin de başladığı zamanlarda Avrupalı şirketlerin domates tedariki için rotasını Türkiye'ye çevirmesi, söz konusu kısıtlama kararında Avrupa'dan gelecek olası ek talebin de etkisi var mıdır? Tarım sektöründe çalışanların ve domates üreticilerinin ihracat kısıtlaması kararı hakkında ne düşündükleri ve bu karardan nasıl etkilendikleri konusunda Bakanlığınızın bir değerlendirmesi var mı?”
Haber Merkezi