Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Çalışmadan emeklilik olur mu? İsteğe bağlı sigorta şartları açıklandı

Çalışmadan emeklilik olur mu? İsteğe bağlı sigorta şartları açıklandı

Türkiye’de sosyal güvenlik mevzuatına göre, emeklilik hakkını elde etmek için belirli prim şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Detaylar haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çalışmadan emeklilik olur mu? İsteğe bağlı sigorta şartları açıklandı
KAYNAK: Haber Merkezi

18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek emeklilik için ilk adımı atabilir. Bu yöntemle, çalışma zorunluluğu olmadan emeklilik primleri biriktirilebilir. İsteğe bağlı sigorta, özellikle çalışma imkânı bulunmayan bireyler için emeklilik fırsatını sunar.

Kimler İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Yapabilir?

İsteğe bağlı sigorta, Türkiye'de ikamet eden veya sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarına sunulmaktadır. Ayrıca, 5510 sayılı Kanuna göre zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar, ay içinde 30 günden az çalışanlar veya Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar bu haktan yararlanabilir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikamet ettikleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Daha önce sigortalı olanlar ise talep dilekçesi ile başvurularını yenileyebilirler.

Prim Ödeme ve Miktarı

İsteğe bağlı sigorta primleri, prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında sigortalı tarafından belirlenen aylık kazancın %32'si olarak hesaplanır. Bunun %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi olarak, %12'si ise genel sağlık sigortası primi olarak ayrılır.

Primlerin Ödenmesi

Sigortalılar, primlerini en geç 12 ay içinde ödemek zorundadır. Ödeme yapılmayan aylara ait primler geri alınamaz, ancak diğer aylara ait primler gecikme zammıyla ödenebilir. İsteğe bağlı sigortalılık, talep veya ölüm dışında sona erdirilmez.

Sigorta Ne Zaman Başlıyor?

İsteğe bağlı sigortalılık, başvurunun Kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden günden itibaren başlamaktadır.

Emeklilik Şartları

İsteğe bağlı sigortalılar, 01/10/2008 tarihinden itibaren ödenmiş primler ile 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Bu bilgiler doğrultusunda, çalışma imkânı bulunmayan veya kendi işini kuramayan bireyler için emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigorta seçeneği geniş bir kitleye emeklilik fırsatı sunmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat'ta Üçüncü Kez Alkollü Yakalandı: Ehliyetsiz Çıktı

Manavgat'ta Üçüncü Kez Alkollü Yakalandı: Ehliyetsiz Çıktı