Sason ilçesinde yer alan 3 bin rakımlı Mereto Dağı'nın eteklerinde, coğrafi işaret olarak tescillenmiş olan Sason balı özel bir üretim sürecinden geçiyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kovanlar dağın eteklerine çıkarılıyor ve arılar, yüksek rakımlardaki binlerce çiçekten beslenerek, herhangi bir şeker destek olmaksızın tamamen doğal bir şekilde bal üretiyor. Hasat zamanında elde edilen bu doğal bal, yurt içinde ve yurt dışında, genellikle 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında talep görüyor.
“BU BAL TÜRKİYE’NİN BİRÇOK İLİNE, HATTA AVRUPA’YA GİDİYOR”
Bal üreticisi İrfan Malgir, ürettikleri balın Avrupa'ya kadar ulaştığını belirterek, "Kara kovan geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Bu bal genellikle hastalara şifa amacıyla sunuluyor ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Türkiye'nin birçok iline hatta Avrupa'ya kadar gidebilen bu bal, eşsiz aroması, kıvamı, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor" diyor.
“KİLOSU 2 BİN İLA 2 BİN 500 LİRA ARASINDA SATILMAKTADIR”
Malgir, bu yıl mahsulün düşük olduğunu ifade ederek, "Kara kovanların hasadına birkaç gün içinde başlayacağız. Hava koşullarını bekliyoruz. Kilonun fiyatı 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Mevsim koşullarına bağlı olarak bazen 10 bin ton, bazen bin ton kadar üretim yapabiliyoruz. Bu yılki mahsulumüz, hava şartlarından dolayı düşük. Arıları korumak için çaba harcıyoruz. Birkaç gün içinde balları toplayıp göndereceğiz. Ardından arı bakımına geçip, gelecek yıl tekrar bal üreteceğiz" şeklinde konuşuyor.
Arıların bal üretimi için birçok bitki türü bulunduğunu belirten Malgir, "Bölgede polen çeşitliliği çok fazla. Bal nektarı olarak kekik, geven, sütleğen, topuz dikeni, deve dikeni ve ballı baba gibi endemik bitkilerle besleniyorlar. Bin bir çiçekle beslenen arılar, polenle birlikte tükettikleri bitkilerin çeşitliliği sayesinde hem aromalarını hem de kalitelerini artırıyorlar. 5 kilometrekarelik bir alanı tarayarak beslenme yapabiliyorlar. Arılar zorlanırsa bu uçuş menzillerini 7 kilometreye kadar artırabiliyorlar" diyor.