İstanbul - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), acil nakit ihtiyacı olan katılımcıların birikimlerini devretmeden kredi almasını sağlayan bir yönetmelik değişikliği ile bireysel emeklilik sisteminde (BES) önemli bir adım attı.
28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, katılımcılar birikimlerini devlet katkısı hariç şekilde bankalara devrederek kredi kullanabilecekler. Bu uygulama, BES katılımcılarının acil nakit ihtiyacını karşılamalarına ve aynı zamanda hak ve birikimlerini korumalarına olanak tanıyacak.
SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, uygulamanın detaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu adımın Ocak 2022'de duyurulduğunu ve 28 Eylül 2023'te yürürlüğe girdiğini belirtti.
Verim, "BES birikimine sahip katılımcılar, bankalardan kredi kullanmak için birikimlerini ilgili hesaplardan bankaya devredebilecekler. Bu, finansmana erişimi kolaylaştıracaktır." dedi.
Kredi Süreci ve Teminatlar
Kredi kullanacak katılımcıların BES birikimlerine dair sorgulamalar, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından geliştirilen merkezi bilgi sistemi üzerinden yapılacak. Kredi almak için başvuranlar, alacaklarını devretmek için banka ile anlaşma sağlayacaklar. Bankalar, alınan kredinin yüzde 20 fazlasına kadar tutarı teminat olarak isteyebilecekler.
Mehmet Verim, teminat olarak tutulan birikimlerin temlik fonunda değerlendirileceğini belirtti. Bu fon, kredi borcu ödenmediği takdirde bankanın güvencesi olarak kalacak. Kredi borcu ödendiğinde ise bu tutarlar katılımcının tercihine göre yatırıma yönlendirilecek.
Alacağın Devri ve Belirlenen Fonlar
SEDDK 2. Başkanı Verim, alacağın devri fonlarının oluşturulması için "Anadolu Hayat ve Emeklilik" ile "Türkiye Hayat ve Emeklilik" şirketlerini yetkilendirdiklerini açıkladı. Bu fonlar, faizli ve faizsiz olmak üzere 4 ayrı kategoride sunulacak. Her iki şirket, farklı fon seçenekleri sunacaklar.
Kısmen Ödeme Uygulaması ve Detaylar
Kısmen ödeme uygulaması da 1 Temmuz'da devreye alınacak. Bu uygulama ile BES'ten çıkmadan, sahip olunan haklardan vazgeçmeden hesaplarda biriken tutarların yüzde 50'si alınabilecek. Eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlar kısmen ödeme uygulaması kapsamına girecek.
EGM ve emeklilik şirketlerinin entegrasyon sürecinin tamamlandığını belirten Verim, uygulamaların test süreçlerinin başarılı olduğunu vurguladı.