Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi BDDK'dan şok kredi kararı: Sil baştan yeniden

BDDK'dan şok kredi kararı: Sil baştan yeniden

BDDK, bankaların kredi usul ve esaslarını düzenleyerek Yönetim Kurullarını yetkilendirdi. Yeni kararla kredi süreçleri önemli değişikliklere uğradı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BDDK'dan şok kredi kararı: Sil baştan yeniden

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi işlemlerine ilişkin önemli değişiklikleri içeren yeni bir yönetmelik yayımlayarak finans sektöründe önemli bir dönemeç oluşturdu. İşte detaylar:

Kredi Açma Yetkisinin Delegasyonu

Yönetim Kurulları, kredi açma yetkisini teşkil edeceği kredi komitesine veya genel müdürlüğe devredebilecek. Bu çerçevede, kredi taleplerinin değerlendirilmesinde mali tahlil ve istihbarat raporlarının zorunlu olması kararlaştırıldı.

Yönetim Kurulu, gerçek ve tüzel kişilere açılacak kredilerde yetkili olacak ve bu yetkiyi en fazla kredi komitesine özkaynakların yüzde 10'unu devredebilecek. Genel Müdürlük ise yüzde biri tutarındaki kredi açma yetkisini devredebilecek. Yetkinin kapsamı ve sınırları, kredi tutarı, cinsi, alınacak teminat gibi unsurları içerecek şekilde belirlenecek.

Etik Kurallar ve Denetim

Kredi açma yetkisine sahip olanlar, kendi, eşleri ve velâyeti altındaki çocuklarının veya risk grubu oluşturan diğer kişilerin taraf olduğu kredi işlemlerinde değerlendirme ve karar verme aşamalarında yer alamayacak ve bu durumu denetim komitesine yazılı olarak bildirecek.

Risk Grupları ve Piyasa Koşulları

Bankanın dâhil olduğu risk grubu ve Kanunun ilgili maddesi uygulanacak. Kredilendirme süreçleri, iş akışları yönetim kurulu tarafından belirlenecek ve tüm aşamalarda piyasa koşullarına uygunluk sağlanacak.

Yabancı Bankaların Durumu

Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalarda kredi komitesi kurulması durumunda, müdürler kurulu aynı zamanda kredi komitesi görevini üstlenecek.

Kredi Teminat Sınırlamaları

Tüketicilere konut ve taşıt kredilerinde teminat oranı azami sınırlarla belirlenecek. Değerleme süreci, Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek ve bu değerler sınırlama sürecinde kullanılacak.

Kredi Vade Sınırlamaları

Konut edinimi ve tadilatı kapsamında kullandırılacak tüketici kredilerinin azami vade süreleri belirlenecek. Ayrıca, ikinci el binek araçlarda kredi teminat oranı kasko değeri esas alınarak sınırlanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Büyük zam geldi! Fiyatlar dudak uçuklatıyor

Büyük zam geldi! Fiyatlar dudak uçuklatıyor