Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Batı Akdeniz'den domates biber ve hıyar ihracatı yüzde 68'ini oluşturdu

Batı Akdeniz'den domates biber ve hıyar ihracatı yüzde 68'ini oluşturdu

Batı Akdeniz'den gerçekleşen ihracatta domates, biber ve hıyarın payı yüzde 68'e ulaştı. BAİB Başkanı Çavuşoğlu, seralardan gelen ürünlerle yapılan ihracatın artış trendine dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Batı Akdeniz'den domates biber ve hıyar ihracatı yüzde 68'ini oluşturdu
KAYNAK: İHA

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölgeden gerçekleşen 82,9 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 68'ini domates, biber ve hıyar-kornişon ihracatının oluşturduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, sera üretiminin bölgenin uzmanlık alanı olduğunu belirterek, "Bu uzmanlık haliyle ihracatımıza da yansıyor. Ocak ayında 37 ülkeye domates, 39 ülkeye de biber ihracatı gerçekleştirdik. İlerleyen aylarda rakamlar daha artar" dedi.

İhracatta Seralardan Gelen Gelir

Batı Akdeniz bölgesinde, Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan bölgeden gerçekleşen her 4 dolarlık ihracatın 1 doları, seralarda yetişen 3 üründen geldiği belirtildi. Ocak ayında domates, biber, hıyar ve kornişon ihracatından 56,2 milyon dolar gelir elde edildi. Bu gelir, bölgeden gerçekleşen 217,9 milyon dolarlık ihracatın dörtte birine tekabül etti.

En Büyük Pazarlar ve Artış Trendi

BAİB Başkanı Çavuşoğlu, en fazla ihraç ettikleri ürün olan domates için Ocak ayında en büyük pazarlarının Ukrayna olduğunu belirtti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Ukrayna'ya yapılan domates ihracatının yüzde 20 artarak 4,5 milyon dolara yükseldiğini söyledi. En fazla biber ihraç ettikleri ülkenin ise Almanya olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Ocak ayında bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 21 artış göstererek 4,5 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Çavuşoğlu, ihracat rakamlarının henüz düşük olduğunu ancak geçen yıla kıyasla artış oranlarının oldukça iyi olduğunu belirterek, sektör temsilcilerine gelecek adına umut verdiğini dile getirdi.

Batı Akdeniz bölgesinden gerçekleşen ihracatın büyük bir kısmını domates, biber ve hıyar-kornişon gibi ürünlerin oluşturduğu görülüyor. Özellikle domates ve biber ihracatında yaşanan artışlar, bölgenin tarımsal potansiyelini ve ihracat kapasitesini gösteriyor. Gelecek aylarda ihracat rakamlarında daha da artış olması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbulspor Gaziantep FK Maç Sonucu

İstanbulspor Gaziantep FK Maç Sonucu