Akdeniz kıyısındaki Karataş ilçesi, barbun, dil balığı, lagos ve gümüş gibi çeşitli balıkların avlandığı bir bölge olarak öne çıkıyor. Ancak, kilogramı 100-120 TL arasında satılan bu balıklar, Adana ve çevre illere gönderildiğinde 200-300 TL'ye kadar çıkabiliyor. Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu, bu durumu 'Üretici para kazanamıyor, aracılar kazanıyor' şeklinde ifade etti.
'Aracılar Karlı Çıkıyor'
Tarım ürünlerinde olduğu gibi balık ticaretinde de aracıların daha fazla kazandığına dikkat çeken Safsoylu, üreticilerin büyük emek harcadığını ancak karlılığın aracılarda olduğunu belirtti. Üreticinin kazanamadığı, ancak aracıların yüzde 200-300 civarında kar sağladığı bir sistemin sürdürüldüğüne vurgu yaptı.
'Balık Tüketimini Artırmak Şart'
Safsoylu, balık tüketiminde artış sağlanması gerektiğini vurgulayarak, 'Halkımızın haftada en az 3 gün balık tüketmesini istiyoruz. Balık, fosfor ve iyot bakımından zengin olup kemik gelişimine katkı sağlar. Maalesef ülkemiz, dünya genelinde balık tüketiminde 7. sıradadır' dedi.
Kaçak Karides Uyarısı
Celal Safsoylu, içerdiği ağır metaller nedeniyle ülkeye kaçak yollarla getirilen İran karidesinin piyasada yerli jumbo karidesin yarı fiyatına satıldığını belirterek, bu durumun hem insan sağlığına hem de ekonomiye zarar verdiğine dikkat çekti.