Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Bakan Şimşek'ten kripto varlıklar için kapsayıcı tanım açıklaması

Bakan Şimşek'ten kripto varlıklar için kapsayıcı tanım açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemenin final aşamasına geldiklerini açıkladı. Şimşek, düzenlemenin temel amaçlarının sektörü güvenli kılmak ve olası risklere karşı önlemler almak olduğunu vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Şimşek'ten kripto varlıklar için kapsayıcı tanım açıklaması
KAYNAK: Haber Merkezi

Maliye Bakanı Şimşek, kripto varlık sektörünü düzenleme amacıyla yapılan yasal çalışmanın temel hedefinin, kripto varlık alım-satım platformlarını ve bu platformlarda gerçekleşen işlemleri düzenlemek olduğunu ifade etti. Şimşek, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Kripto varlık alım-satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek ve bu platformlar, finansal kuruluşlarla benzer olarak asgari faaliyet şartlarına tabi olacak. Bu şartlar kurucular ve yöneticiler için belirlenecek olup, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartları, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri gibi alanları içerecektir. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenleme ile belirlenecektir. Uluslararası standartlara uyumlu olması amacıyla, kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu gibi kavramlara ilişkin tanımlamalar yapılmıştır. Kripto varlıklar geniş bir perspektifte tanımlanmıştır; 'Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar' olarak tanımlanmıştır. Bu tanım, gelecekte ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıklarını da kapsayacak şekilde en kapsayıcı biçimde oluşturulmuştur."

Şimşek, taslağın kripto varlık ihracı konusunu ele alarak, "Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşundaki (MKK) kaydi sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek şekilde SPK'ye yetki tanındığını" belirtti. Ayrıca, blokzincir ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilere, kripto varlıklarının kitle fonlaması yöntemiyle satılabilmesine yönelik düzenleme yetkisinin de taslağa eklenmiş olduğunu ifade etti.

Şimşek, düzenlemenin bu aşamada vergilendirme konusunu odak noktası yapmayacaklarını ve bu konunun ayrıca ele alınacağını dile getirdi. Halihazırda birçok kripto varlığın platformlarda işlem gördüğüne dikkat çeken Şimşek, prensip olarak platformlarda listelenen kripto varlıklara müdahale edilmemesi politikasını benimsediklerini söyledi. Ancak, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesi için yazılı prosedür oluşturma zorunluluğunun getirileceğini ve gerektiğinde SPK'nin müdahale yetkisine sahip olacağını belirtti. Şimşek ayrıca, yatırımcıların varlıklarının kötüye kullanılma riskine karşı saklama konusunun da düşünüldüğünü ve SPK tarafından saklama esasları ile bu işlemi gerçekleştirebilecek kuruluşların belirleneceğini ifade etti. Genel çerçevede tedbir ve yaptırımlara ilişkin düzenlemelerin taslakta yer aldığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bitcoin SEC açıklamasından sonra düştü! Milyon dolarlık zarar

Bitcoin SEC açıklamasından sonra düştü! Milyon dolarlık zarar