Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Bakan Bolat ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi

Bakan Bolat ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'nin mart ayı ödemeler dengesi istatistikleri açıklandı. Cari işlemler dengesi ve dış ticaret açığında yaşanan değişimlerin ele alındığı açıklamalarda, ihracattaki artış ve ithalattaki azalışın önemli olduğu vurgulandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Bolat ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi
KAYNAK: AA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, resmi X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi. Bolat, geçen yılın mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemler açığının bu yılın aynı döneminde yüzde 13,4 azalarak 4,5 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

Dış Ticaret Açığında Düşüş Devam Ediyor

Bolat, ayrıca Mayıs 2023'te 57 milyar dolar olarak zirve yapan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, sonraki aylarda 25,8 milyar dolar azalarak mart ayı itibarıyla 31,2 milyar dolara gerilediğini belirtti. Bu düşüşte dış ticaret açığındaki gerilemenin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bolat, son 10 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 30,4 milyar dolar azaldığını ve cari işlemler açığının dış ticaret politikalarının etkisiyle yüzde 45,2 düştüğünü açıkladı.

Bakan Bolat ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Arttı

Bolat'ın verdiği bilgilere göre, son 10 ayda dış ticaret açığının yüzde 22 azalarak 91,9 milyar dolara gerilediğine işaret edildi. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise 5,3 puan artarak yüzde 73,7 olduğu belirtildi. Mart ayında ihracatın yıllıklandırılmış bazda yaklaşık yüzde 0,8 artarak 257,6 milyar dolara yükseldiği bilgisi paylaşılırken, aynı dönemde ithalatın yıllıklandırılmış bazda yüzde 6,4 azalarak 349,5 milyar dolara gerilediği ifade edildi. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığının yüzde 22 azalarak 91,9 milyar dolara gerilediği kaydedilirken, ihracatın ithalatı karşılama oranının 5,3 puan artarak yüzde 73,7 olduğu tekrar vurgulandı.

Ömer Bolat: Açığın Mayıs Ayında Daha da Azalması Bekleniyor

Bolat, açıklamasında Mayıs ayında dış ticaret açığının 30 milyar doların altına gerilemesinin beklendiğini söyledi. Bu olumlu gelişmelerin hizmet ihracatındaki artışla desteklendiğine dikkat çeken Bolat, mart ayında hizmet gelirlerinin yıllıklandırılmış bazda 103,2 milyar dolarla rekor kırdığını bildirdi. Özellikle seyahat gelirlerinin 50 milyar doları aşmasıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Bolat, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulanmasının cari işlemler açığında önemli bir düşüş sağladığını ifade etti.

Önümüzdeki Dönem İçin İyimser Beklentiler

Bakan Bolat, açıklamalarında söz konusu verilerin Orta Vadeli Program'daki dış ticaret hedeflerine doğru ilerlediğini gösterdiğini belirtti. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin olumlu güncellemeler yaptığını kaydeden Bolat, dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi dengelediğini ve makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini vurguladı. İhracattaki artış ve ithalattaki azalış trendinin 2024 yılı boyunca devam etmesinin beklendiğini ifade eden Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak dünya mal ve hizmet ihracatındaki paylarını artırmaya yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin Büyükşehir Belediyesi şehir tiyatrosu yeni oyun için hazırlanıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi şehir tiyatrosu yeni oyun için hazırlanıyor