Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) dünyada işin ve çalışmanın geleceğini belirleyen önemli bir teşkilat olduğunu vurguladı. Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam verilerini kamuoyuyla paylaştı. Işıkhan, "İstihdam oranımızı yüzde 49,5'e çıkardığımızı, iş gücüne katılım oranını yüzde 54,2'ye yükselttiğimizi ve işsizlik oranını son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,6'ya indirdiğimizi duyurduk." şeklinde konuştu.

Yeni Toplumsal Sözleşme İhtiyacı

Bakan Işıkhan, ILO Genel Kurulu'nda ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo'nun "Yenilenmiş Bir Toplumsal Sözleşmeye Doğru Raporu" hakkındaki görüşlerini aktardı. Işıkhan, dünya genelinde çalışma hayatındaki zorlukların üstesinden gelebilmek için sosyal adalet, dayanışma ve eşitlik ilkelerine dayalı yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin sosyal adalet ve dayanışma konusundaki faaliyetlerini ve çalışmalarını uluslararası platformda tanıttıklarını belirtti.

Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı Kasım Ayında Ekonomiye Güven Yüze 1 Arttı

Bakan Işıkhan, sosyal diyaloğun önemine değinerek, hükümetin işçi, işveren ve diğer sendikaların karşılaştığı sorunların çözümünde sosyal diyaloga büyük önem verdiğini ifade etti. Üçlü Danışma Kurulu, Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Çalışma Meclisi gibi platformlarda gerçekleştirdikleri faaliyetleri paylaşan Işıkhan, bu faaliyetlerin uzun bir aradan sonra gerçekleştirilmiş olmasının diğer ülkeler tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

İstihdam ve Genç İşsizlik

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam ve iş gücü verilerini paylaşarak istihdam oranının yüzde 49,5'e yükseldiğini, iş gücüne katılım oranının yüzde 54,2'ye çıktığını ve işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,6'ya gerilediğini belirtti. Ayrıca, genç işsizlik oranının yüzde 15,1'e düştüğünü ifade etti.

Bakan Işıkhan, Filistin Özel Oturumu'na katılarak Türkiye'nin Filistinli kardeşlerinin haklı mücadelesinde her zaman yanlarında olduğunu ve bu mücadeleyi dünyaya duyurmanın önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, ILO Genel Direktörü ile "Yenilenmiş Bir Toplumsal Sözleşmeye Doğru" raporunu tartışırken, Gazze'de Filistinli kardeşlere yönelik insanlık tarihinin en vahşi katliamının yaşandığını dile getirdi.

Konferans kapsamında yapılan ikili görüşmelerde iş sağlığı ve güvenliği konularının ele alındığını aktaran Bakan Işıkhan, gelecekteki mesleklerin ve iş gücünün yapısının şekillenmesinin önemli olduğunu belirtti. ILO'nun dünya iş ve çalışma hayatını şekillendiren bir teşkilat olduğunu vurgulayan Işıkhan, yapay zeka ve dijitalleşme süreçlerinin çalışma hayatını nasıl etkileyeceğinin önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: AA