Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi ATSO Meclisi'nden Enflasyon Açıklaması! Yanlış Politikaların Bedeli Vatandaşa

ATSO Meclisi'nden Enflasyon Açıklaması! Yanlış Politikaların Bedeli Vatandaşa

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ağustos Ayı Meclisi gerçekleşti. ATSO meclis Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “2021’de başlayan yanlış ekonomi politikalarının etkilerini yaşıyoruz. Bu durumun düzeltilmesi zaman alacak. En çok sıkıntıyı vatandaşlar çekiyor” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
ATSO Meclisi'nden Enflasyon Açıklaması! Yanlış Politikaların Bedeli Vatandaşa
MUHABİR: Arda Kır

Sözlerine merhum Başkan Ali Bahar’ı anarak başlayan ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Ali Bahar’ın kardeşi Berkay Bahar’ın meclis üyesi olduğunu açıkladı. Başkan Ahmet Öztürk, “Birliktelik ile zor zamanlar kolay aşılabilir. Birbirimize destek olmalıyız. Bu zorlu günlerde sergileyeceğimiz beraberlik sadece odamızın değil toplumun geleceğine ışık tutacak. Kalan sürede yapacağımız tek şey bu duygularla güzel işlere imza atmak olmalı” dedi.

“TOPLUM ENFLASYONU FARKLI YORUMLUYOR”

Sözlerine, “Ali Başkanın vefatı sonrası acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz” diyerek başlayan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Yangınların söndürülmesi için çaba gösteren her personele teşekkür ederim. Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yapan enflasyon haziranda yüzde 71,6’ya temmuz ayında ise yüzde 61.8’e düştü. Baz etkisiyle başlayan bu düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Önemli olan baz etkisi ortadan kalktıktan sonra enflasyon düşüşü devam etmelidir. Toplumun tüm kesimleri bu sürece inanmalı. Piyasa katılımcıları 12 ay sonra için TÜ-FE beklentisine yüzde 30, reel sektör yüzde 55, hane halkı ise yüzde 72 beklentisi içerisinde. Toplum piyasa beklentilerini farklı yorumluyor kimse ortak paydada buluşamıyor” dedi.

“DİĞER ÜLKELERLE REKABET EDEMİYORUZ”

Başkan Yusuf Hacısüleyman, “Enflasyon işletmeler ve halk için büyük tehdit. Yüksek seyreden enflasyonun maliyetleri yukarı çekmesi ve tüketicilerin satın alma gücünü aşağı çekmesi ile yeni vergi düzenlemeleri ve zamlar maliyetleri arttırıyor. Kredi kullanımı ise sınırlı. Şirketlerin ayakta kalması için ticari veriler sınırlamaları kalkmalı. Krediye erişim engellenmemeli. Ekonomimizde üretim maliyetleri artıyor. Bu durum Türkiye’de üretim maliyetlerinin genel olarak yüksek olduğunu açıkça gösteriyor. Enflasyonla mücadele için kredi maliyetlerinin bir süre daha yüksek kalacağını biliyoruz ama diğer üretim faaliyetlerinin maliyetleri düşürülmeli. Çalışanların ücretlerini ve vatandaşın satın alma gücünü koruyarak arzı ucuzlatmak zorundayız. 2021’de başlayan yanlış ekonomi politikalarının etkilerini yaşıyoruz. Bu durumun düzeltilmesi zaman alacak. En çok sıkıntıyı vatandaşlar çekiyor. Diğer ülkeler ile rekabet edemez hale geldik. Bizde maliyetler yüksek. Kalkınma eğitim düzeyi, küresel standartlara uyum Türkiye’de ki ücret düzeyini aşağı çekti. Bu artık aşağı inmez. Ülkemizdeki teknolojik seviye henüz istediğimiz düzeyde olmadığı için gelişmiş ülkelerle rekabette zorluk çekiyoruz” dedi.

“ÖNLEM ALINMALI”

Başkan Hacısüleyman, “Öz kaynakları zayıf borçlu firmalar büyük zorlukla karşılaşıyor. Stoklarında hazır malı olan ancak satamayan işletmelere ek vergi doğuyor. Elinde stoğu enflasyon değerlendirmesine tabi tutan firmalar daha yüksek vergi ödüyor. Kazançtan alınmayan ama varlıkların değerlenmesinden alınan vergiyle karşı karşıya kalıyoruz. Sistem firmaları zor duruma sokuyor. Vergi sistemine olan güven azalıyor. Sözün özü hepimizin yakından şahit olduğu gibi Türkiye ekonomisinde yavaşlama işaretleri belirginleşti. Sanayi üretimi zayıfladı. Perakende satışlardaki reel büyüme yüzde 20’lerden tek hanelere indi. Kredi kartı ile yapılan harcamalarda yavaşlama var. Çek senet sayısı gittikçe artıyor. İşsizlik yüzde 8.5’den 9.2’ye yükseldi. Yavaşlamanın daha kötü sorunlarına dönüşmemesi için son kavşaktayız. Yakın zamanda bu gidişat ile ilgili önlemler alınmazsa çok ciddi etkiler göreceğiz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hasan Arat: “Kontratlı Oyuncularla İlgili Çalışmalarımız Sürüyor”

Hasan Arat: “Kontratlı Oyuncularla İlgili Çalışmalarımız Sürüyor”