Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Alaşehir'de Üzüm Bağlarından Zeytin Fidanlarına Yolculuk

Alaşehir'de Üzüm Bağlarından Zeytin Fidanlarına Yolculuk

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, çiftçilerin düşük maliyetler ve yeni talepler doğrultusunda zeytin üretimine yönelmesiyle zeytin tarımı hızla artıyor. Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği ve üzüm bağlarında görülen hastalıklar, çiftçileri zeytin tarımına teşvik ediyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alaşehir'de Üzüm Bağlarından Zeytin Fidanlarına Yolculuk
KAYNAK: İHA

Alaşehir ilçesinde, dünyaca ünlü Sultaniye üzümüne alternatif ürün arayışı içinde olan çiftçiler, zeytin üretimine yöneliyor. Üzüm bağlarının yerine zeytin fidanları dikilmeye başlanmasıyla ilgili bilgi veren Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Dündar Yalçın, "İlçemizde zeytin alanları 80 bin dekara ulaştı. Özellikle üzüm bağlarında işçilik, zirai ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ve geçtiğimiz yıl üzüm bağlarında yaşanan 'Mildiyö' hastalığından dolayı zeytin fidanı dikimi daha da hızlandı" şeklinde konuştu.

A W182624 01

Zeytinin Yükselişi: Alaşehir'de Tarımsal Değişim

Alaşehir, üzüm başkenti olarak bilinse de zeytin üretimi her geçen yıl artıyor. Düşük maliyetler ve sağladığı avantajlar nedeniyle çiftçiler, zeytin tarımına yöneliyor. Maliyetlerin düşük olmasıyla birlikte hızla artan zeytin üretimi alanı 80 bin dekara ulaştı.

A W182624 02

Zeytinin Yükselen Değeri: Tarıma Katkısı

Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, "Alaşehir, Sultaniye üzümün en çok üretiminin yapıldığı yerlerden biri. Üzüm ihracatında tek başına Manisa'nın yüzde 40'ını karşılayabilmektedir. Ancak son yıllarda üzüm üretiminde maliyetler çok arttı. Bölgemizde üzüme alternatif olarak, zeytin üretimi de hızla artmaya başladı. 80 bin dekarı aşan zeytin alanımız oluştu. Bu zeytinler hem sofralık hem de yağlık olarak tarım gelirlerimize katkı sağlıyor. Zeytinciliğin Alaşehir'de gelişmiş olması, tarıma katkı sağlaması ve ek gelir olması, bizi sevindiriyor. Her sene zeytin dikim alanlarımız yüzde 10 civarında artış gösterirken, bu yıl bu rakam daha da artacaktır" dedi.

A W182624 07

Zeytin Fidanlarının Çeşitliliği: Yeni Talepler

Alaşehir'e uyumlu olan Gemlik Trilye zeytin fidanının yanı sıra 'Domat', 'Kalamata' gibi çeşitler de talep görüyor. Yalçın, bu çeşitlerin yüksek rakımlarda dahi başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

İklim Değişikliği ve Zeytin Üretimi

Dünya genelinde yaşanan 'Mildiyö' hastalığının üzüm bağlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Yalçın, bu durumun üzüm üreticilerini zeytin tarımına yönlendirdiğini dile getirdi. Zeytinin daha az maliyetli olması ve güvenli bir seçenek olması, çiftçileri zeytin dikimine teşvik ediyor. Yalçın, güvenli ve ekonomik zeytin fidanı temin ederek çiftçilere destek verdiklerini vurguladı.

Yurtdışından Artan Talepler

Zeytin üretimine olan talebin Avrupa ve Amerika'da artmasıyla birlikte çiftçilerin zeytin tarımına yönelimi artıyor. Özellikle Gemlik çeşidinin hem yağlık hem de sofralık olarak tercih edilmesi, bu talebi daha da artırıyor. Yüksek talep nedeniyle, Alaşehir'de zeytin üretim alanlarının her geçen gün genişlediği belirtiliyor.

Çiftçilerin Yorumu

Alaşehirli çiftçi Rasim Bahçalı, "Üzüm bağına göre zeytinde işçilik ve ürün maliyeti daha az. Bu yüzden bazı üreticilerimiz bağları sökerek, yerine fidanları dikiyor. Bağların bakımları ve masrafları, işçiliği maliyetli geldiğinden bağları kazıp, yerine sofralık ve yağlık zeytin dikiyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başkan Seçer'den Mehmet Ali bebeğin kampanyasına destek

Başkan Seçer'den Mehmet Ali bebeğin kampanyasına destek