Adana Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) sürdürülebilirlik alanındaki ilk fuarı REWA Anatolia-Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı kapsamında, AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar liderliğinde 'OSB’de Yeşil Dönüşüm' oturumu gerçekleşti.
Yeşil Dönüşüm: Sektör Liderleri Bilgi Paylaşımında Bulundu
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar'ın yönettiği oturumda, yeşil dönüşüm konusunda sektörde öncü ve Türkiye genelinde ilk olan çalışmalar masaya yatırıldı. Akpınar, döngüsel ekonomi, yeşil mutabakat çalışmaları ve plastik geri dönüşümü gibi sektörü etkileyen önemli konuları katılımcılarla paylaştı.
AOSB'de Yeşil Mutabakatın Öncü Adımları Atıldı
Moderatör Ersin Akpınar, AOSB'nin 50 yıl öncesine dayanan köklü geçmişi hakkında genel bilgiler verdi ve Yeşil Dönüşüm konusundaki çalışmalara odaklandı. Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarının günümüzdeki önemine vurgu yaparak, AR-GE ve inovasyona verdikleri önemi belirtti. Akpınar, AOSB'nin yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm projeleri ile çevreye duyarlı bir sanayi bölgesi olma çabasını sürdürdüğünü ifade etti.
Yeşil Mutabakat ve Arıtma Tesisleri: AOSB'nin Çevresel Atılımları
AOSB'nin Yeşil Mutabakat kapsamındaki çalışmalarını anlatan Akpınar, Türkiye'deki OSB'ler içinde Yeşil Mutabakatın ilk adımlarının AOSB tarafından atıldığını açıkladı. Temiz, döngüsel bir ekonomiye geçişi hedefleyen bu mutabakat, kaynakların verimli kullanımını artırmayı, biyolojik çeşitliliği eski haline getirmeyi ve kirliliği azaltmayı amaçlıyor.
Akpınar, sanayi kuruluşları için kritik bir konu olan arıtma tesislerine de değindi. AOSB'nin dünya standartlarında bir arıtma tesisi olduğunu belirten Akpınar, atık suların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği standartlarına uygun olarak arıtıldığını ve atıksu arıtma çamurlarının lisanslı taşıyıcılar ile bertaraf edildiğini vurguladı.
Sürdürülebilirlik ve İnovasyon
Oturumda sunum yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İstemi İstemi Berk, AOSB'nin sürdürülebilirlik alanındaki adımlarıyla vizyoner bir rol üstlendiğini söyledi. Paris Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi düzenlemelere vurgu yapan Berk, Türkiye'nin bu düzenlemelere uyum sağlamasının kritik olduğunu ifade etti.
Plastik Sektöründe Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz: Geleceğin Trendi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Küçüker'in 'Plastik Sektöründe Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz Uygulamaları' konulu sunumuyla oturum devam etti. Küçüker, döngüsel ekonominin atık ve hammadde değişiminden çok daha fazlasını kapsadığını vurgulayarak, su krizleri gibi gelecekte yaşanması beklenen sorunlara da değindi.