Adana'nın sadece Göller Bölgesinde üretilen ve coğrafi işaret başvurusu yapılan Mezla Balı, Avrupa’da düzenlenen Londra Bal Yarışması'nda (International London Honey Awards) uluslararası areneye çıkacak.
Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, bölgede yılda yaklaşık 50 ton Mezla balı üretildiğini ve bu balın özellikle Göknar ağaçlarından elde edilen bir salınım balı olduğunu vurguladı.
Kandemir, 'Daha önce coğrafi işaret başvurusu yaptığımız ve şu anda değerlendirme aşamasında olan Mezla balımızı bu sefer uluslararası alanda tanıtmak için Londra Bal Ödülleri yarışmasına katılmaya karar verdik. Mezla balı, sadece Kozan bölgesinde yetişen Toros Göknar ağaçlarında üretilen özel bir salınım balıdır. Farklı bir özelliğe sahiptir; içinde şeker bulunmaz ve aroması diğer ballardan farklıdır. İngiltere’de 15-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan yarışmaya başvurumuzu gerçekleştirdik. Mezla balımızın derece alacağına inanıyoruz. Anzer balı kadar hatta daha lezzetli ve değerli olduğuna inanıyoruz. Umuyoruz ki Mezla balı, hak ettiği değeri bulacak ve bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır' şeklinde konuştu.
'Geleneksel Arıcılık Mesleği ile Yarım Asır Boyunca Bal Üretiyoruz'
Mezla balı üreticisi Ali Erdem, atalarından kalan arıcılık mesleğini neredeyse yarım asırdır sürdürdüklerini belirterek, 'Mezla balı, Göller yaylasına özgü bir bal türüdür. Kristalleşme problemi yaşanmaz ve arıdan doğrudan tüketicilere sunulur. Kendine özgü bir rehasya sahiptir, donmaz ve birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Özellikle akciğer hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Herkesin tüketmesini tavsiye ederim' dedi.