Adana'nın Kozan ilçesinde, narenciye ağaçlarının kesilmesiyle birlikte, mangal kömürü üretimi için yoğun bir süreç başladı. Çukurova'nın sıcağında, ekonomiye katkı sağlayan bu üretim, günler süren emek gerektiren bir çalışma gerektiriyor.
Narenciye Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kesilen narenciye ağaçları, mangal kömürü olarak ekonomiye kazandırılıyor. Her 100 ton narenciye odunundan 20 ton mangal kömürü elde edilirken, odunlar özel bir şekilde dizilerek, içine saman yerleştirilip üstü toprakla kapatılarak haftalarca süren bir yakma işlemi sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Zorlu Mesai
Mangal kömürü üretiminin zorlu bir mesai olduğunu belirten Mehmet Duyar, 'Yaklaşık 10 senedir bu işi yapıyoruz. Bu sıcakta sabah 7'de kalkıyoruz, akşam 5'e kadar mesai yapıyoruz. Ağaçlar kamyonlarla getiriliyor, burada özenle diziyoruz. En erken 15 günde mangal kömürü elde ediliyor ancak bazen bir ayı bulabiliyor. Bu sene kömür fiyatları 20 TL'den başlıyor. Odun fiyatları artmasına rağmen, kömür fiyatlarında bir artış yaşanmıyor. Burada mesai hiç bitmez, yoğun ve zorlu bir çalışma temposumuz var' dedi.