Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki uçurum büyüyor

Açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki uçurum büyüyor

Türkiye'de açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas giderek açılıyor. Eylül ayında açlık sınırı, asgari ücretin üzerine çıkarak 21 bin liraya yükseldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki uçurum büyüyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye'de açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas giderek açılmaya devam ediyor. Eylül ayında açlık sınırı, asgari ücretin 3.998 lira üzerine çıkarak 21 bin liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 65 bin liranın üzerine çıkarak vatandaşların yaşam standartlarını zorlaştırıyor. Emekliler ve asgari ücretliler, enflasyon karşısında ezilerek geçim mücadelesi veriyor.

Asgari Ücret Ne Kadar?

2023 yılı itibarıyla asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlenmişken, açlık sınırı bu rakamı 3.998 lira aşarak 21 bin TL’ye yükseldi. Bu durum, iktidara yakın medyanın "Almanya bizi kıskanıyor" söylemlerine bir yanıt niteliği taşıyor. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark 4 bin lira olarak kaydedildi.

Birleşik Kamu-İş'in Verileri

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi, açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 21 bin TL olarak belirlenirken, yoksulluk sınırı ise 65 bin 873 liraya kadar yükseldi. Bu da asgari ücretin 3.8 katına ulaştığı anlamına geliyor.

Emekli ve Asgari Ücretlilerin Durumu

Açıklanan verilere göre, asgari ücret yoksulluk sınırının yalnızca yüzde 25.8’ini karşılayabiliyor. 12 bin 500 lira olarak belirlenen en düşük emekli aylığı ise açlık sınırının yüzde 59.5’ini karşılamakta. Bu da emeklilerin neredeyse yüzde 60'lık bir açlık oranıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Yıllık Artışlar ve Gıda Fiyatları

Açlık sınırı, bir yıl içinde 6 bin 458 lira artarken, gıda dışı ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama tutarı 17 bin 764 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 24 bin 221 lira artış gösterdi. Dengeli beslenebilmek için et, balık ve yumurta alışverişi de eylülde 77 lira artışla 6 bin 96 liraya ulaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray Paok Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda?

Galatasaray Paok Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda?