1 Temmuz itibarıyla kira sınırlaması değişiyor ve yeni düzenlemeler yolda. Peki, bu değişiklikler neler getiriyor?

'Elden kira ödemelerine ceza yolda'

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi mevzuatında önemli değişiklikler yaparak kayıt dışılığı önlemeyi hedefliyor. Yeni düzenleme, kiracılar ve ev sahipleri için bazı önemli hususları içeriyor. Özellikle elden kira ödemelerine yönelik cezai yaptırımlar getiriliyor.

Hem evler hem de iş yerleri içim geçerli olacak

Yeni vergi yasası paketinde ev sahiplerinin kira bedellerini elden almasının önüne geçilecek. Elde kira ödemeleri yapan kiracılara özel usulsüzlük cezaları uygulanacak. Ancak kiracı, ödemeyi elden yaptığını belirtirse ceza almaktan kurtulabilecek. İş yeri kiralamalarında da aynı kural geçerli olacak.

Her ay bankaya yatan paradan kesilecek

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, ev sahiplerinin yılda bir defa beyanname vererek ödedikleri kira vergisinin (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ) otomatik olarak vergiye dönüşebileceği ifade ediliyor. Yeni düzenleme ile kiracılar kira ödemelerini her ay bankaya yatırmak zorunda kalacaklar. Banka hesabına geçen kira tutarının yüzde 20'si vergi olarak kesilecek ve Maliye'ye gönderilecek, kalan miktar ise ev sahibinin hesabında kalacak. Bu düzenlemeyle, örneğin evini 10 bin lira kiraya veren bir ev sahibinin aylık kira geliri 8 bin liraya düşecektir.

Gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanıyor

Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Ancak yeni getirilecek sistemde kira gelirleri her ay banka üzerinden vergilendirilebilecek. Banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 oranında stopaj kesintisi yapabilecek. Kalan tutar, vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına geçirilebilecek.

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bekleniyor Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bekleniyor

Bu yöntemle, normalde yüzde 15’ten başlayan kira vergisi yüzde 20’ye yükselmiş olacak

Ev sahipleri daha sonra giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler. Uygulamanın 2025 yılından itibaren elde edilen kira gelirlerinde geçerli olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi