Pandemi döneminde zirve yapan turizm sektöründeki konkordato talepleri, bu yıl hızlı bir artış gösterdi. Özellikle sezon doluluklarının beklenen seviyeye ulaşamaması, otellerin kârlılıklarını düşürdü ve borç ödeme zorluklarına yol açtı. Bu nedenle birçok otel konkordato ilan etmek zorunda kaldı.

Otellerde Kârlılık ve Fiyat İndirimleri

Turizm sektörü temsilcileri, sezon boyunca beklenen doluluk oranlarının yakalanamaması nedeniyle fiyat indirimlerine gidildiğini ve bunun da kârlılığı düşürdüğünü belirtiyor. Yıl sonu kârlılıklarında yaşanan bu düşüş, borç ödemelerinde sıkıntılara neden oluyor. Bu durum, birçok otelin konkordato ilan etmesine yol açtı. Geçen yıl toplamda 36 olan konkordato başvurusu yapan otel sayısı, bu yılın ilk 5 ayında 23'e ulaştı.

Kasım'da Trafiğe Kaydı Yapılan Araç Sayısında Düşüş Kasım'da Trafiğe Kaydı Yapılan Araç Sayısında Düşüş

Vergi Paketleri ve Ekonomik Zorluklar

Ülke genelinde vergi paketleri, FTI Grubu’nun iflasının sektöre getirdiği maliyetler gibi faktörler, otellerin konkordato başvurularını artırdı. Ekonomim'de yer alan habere göre, sezon doluluklarının yakalanamaması ve buna bağlı olarak fiyat indirimlerine gidilmesi, otellerin kârlılığını olumsuz etkiledi. Borçlarını ödemekte zorlanan ve önümüzdeki dönemde de zorluk yaşayacak oteller, iflası önlemek için konkordato ilan etmekte buluyor.

Geçmiş Yıllardaki Konkordato Başvuruları

Küresel salgın döneminde, 2019 yılında konkordato başvurusunda bulunan otel sayısı 76 ile zirveye ulaşmıştı. Ancak sonraki yıllarda düşüşe geçen konkordato başvuruları, 2023 yılı itibarıyla yeniden yükselişe geçti. Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılı toplamında konkordato başvurusu yapan otel sayısı 36 iken, bu yılın ilk 5 ayında 23 otel konkordato talebinde bulundu.

Konkordato Başvurularının Başarı Oranı

2018 yılından bu yılın ilk 5 aylık dönemine kadar toplamda 283 otel konkordato başvurusunda bulundu. Bu başvurulardan geçici süre verilen 104 otelden yalnızca 25’i konkordato sürecini başarıyla tamamlayabildi. Bu dönemde konkordato başvuruları kabul edilip süre verilen 11 otel ise iflas etti.

Labranda Ephesus Princess Konkordato Başvurusu Yaptı

İzmir Efes/Pamucak’taki 5 yıldızlı Labranda Ephesus Princess oteli, konkordato talebinde bulundu. Otelin sahibi Efes Prenses Turizm ve Otelcilik A.Ş’ye üç ay geçici süre verildi. Ayrıca, iflas eden FTI Group’un otelcilik birimi olan Meeting Point Hotels’in (MP) konkordato talebi reddedildi. MP, Türkiye, İspanya, Yunanistan ve diğer ülkelerde 50 otelin işletmecisi olup, iflas yerine konkordato başvurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi