Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi 2025'te emekliye yüzde 35 daha az maaş riski: Formül arayışı sürüyor

2025'te emekliye yüzde 35 daha az maaş riski: Formül arayışı sürüyor

Emekli maaşlarındaki yüzde 35'e varan farkın giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, etki analizine başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2025'te emekliye yüzde 35 daha az maaş riski: Formül arayışı sürüyor
KAYNAK: Haber Merkezi

2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasındaki maaş farkı gündemdeki yerini koruyor. Özellikle emekli maaşlarında yüzde 30-35’e varan farklılıkların oluşacağı belirtilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu farkı kapatmak veya en aza indirmek için harekete geçti. Bakanlık, kaç kişinin bu farktan etkileneceğini belirlemek için etki analizi çalışmasını başlattı. Yapılacak analiz sonucunda ortaya çıkacak maliyetlere göre yeni düzenlemeler için formül belirlenecek.

TÜED Başkanı'ndan önemli uyarı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Ergün, “2025 yılında emekli olacakların maaşları, 2024 yılına göre yüzde 30-35 arasında daha düşük olacak. Eğer bir çözüm bulunamazsa, 2025’te emekli olanlar daha düşük maaşlar ve zamlarla karşı karşıya kalacaklar” dedi.

2025'te emekliye yüzde 35 daha az maaş riski: Formül arayışı sürüyor

Güncellenme katsayısı nedir?

Emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan en önemli parametrelerden biri olan güncellenme katsayısı, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) oranlarına göre her yıl belirleniyor. Bu katsayı, emekli maaşlarını doğrudan etkiliyor. 2024’te emekli olanlar için bu oran yüzde 66,12 olarak belirlenirken, 2025 yılında bu oranın yüzde 41,19 veya yüzde 42,25 olacağı tahmin ediliyor. Bu fark, emekli maaşlarında ciddi bir düşüşe yol açacak.

2025’te daha az zam yapılacak

2024 yılında emekli maaşlarına yapılan zamlar yüzde 49,25 ve yüzde 24,73 olarak belirlenmişti. Ancak 2025’te emekli olacaklar bu zam oranlarından yararlanamayacak. 2025 yılı ilk ve ikinci altı ayında yapılacak zam oranları çok daha düşük olacak. Bu da emekli maaşlarındaki düşüşü daha da belirgin hale getirecek.

2025'te emekliye yüzde 35 daha az maaş riski: Formül arayışı sürüyor

Emeklilikte sistem değişikliği talebi

Kazım Ergün, mevcut emekli maaşı hesaplama sisteminin doğru işlemediğini ve değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. “2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine geri dönülmeli ve emekli maaşları tek bir sistem üzerinden hesaplanmalı” diyerek, yaşanabilecek mağduriyetlere dikkat çekti.

Emekliler çözüm bekliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar, emekli maaşları arasındaki farkı kapatmayı hedefliyor. Ancak yapılacak düzenlemelerin nasıl bir sonuç vereceği ve emekli maaşlarının ne kadar iyileştirileceği konusunda net bir bilgi henüz bulunmuyor. Emekliler, maaş farklarının en kısa sürede giderilmesini bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana'da ormanları korumak için mobil kontrol noktaları kuruldu

Adana'da ormanları korumak için mobil kontrol noktaları kuruldu