DİLAN ANDIÇ

Millî Eğitim Bakanlığı’nca 19 Kasım'da gerçekleştirilecek Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı için başvurular başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in X’teki resmi sosyal medya hesabından 'Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı ile yazılı sınavdan muafiyet başvuruları bugün başladı' şeklinde yaptığı paylaşımla başvuruların erişime açıldığını duyurdu. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na yönelik konuşan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Şimdi yeniden bir sınav yaparak, diğer öğretmenlerin de bu kategoriye dahil olması noktasında bir adım atıyorlar. Eğitim Sen olarak bu yasanın toptan değiştirilmesinden yanayız. Bu yasayla öğretmenlerin sorunları çözülmüyor. Aksine yeni sorunlar ekleniyor. Öğretmenler odasında öğretmenler arasında ayrımcılık yapıldığı için yeni kaos ortamı oluşuyor” dedi

SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabındaki paylaşımı şu şekilde: “Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında 19 Kasım Pazar günü uygulanacak olan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı ile yazılı sınavdan muafiyet başvuruları bugün itibarıyla başlamıştır. Söz konusu sınav için ücret almamayı kararlaştırdık. Öğretmenler Odası Buluşmaları sohbetlerimiz doğrultusunda öğretmenlerimizi bizzat dinleyerek çözüm geliştirmeye devam edeceğiz.”

kafgsdhfa

"ÖĞRETMENLERİ KATEGORİLERE AYIRIYORLAR"

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Öğretmenlik Meslek Yasası'nın öğretmenleri bölen, ücret eşitsizliğini beraberinde getiren bir vaka olduğunu söyleyip "Eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenleri sınava tabi tutan ve dolayısıyla itibarsızlaştıran bir yasadır. Bu yasa öğretmenleri; başöğretmen, uzman öğretmen ve öğretmen gibi kategorileri ayrılmasından kaynaklı olarak veli karşısında da itibarsızlaştırmaktadır. Öğretmene özlük hakkı olarak herhangi bir şey katmayan, bütünlükte olarak öğretmenlik mesleğini itibarsız hale getiren bir yasa bu. Bu nedenle biz bu yasa hazırlandığı zamanda, yasa çıkacağı zamanda, meclisteyken de eylem ve etkinlikler yaptık. Ankara'da kitlesel mitingler yaptık. Sloganımız belliydi 'Bu yasayı geri çekin, bu yasayı çıkarmayın'" şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMENLİK MESLEK YASASI'NA İHTİYAÇ VAR"

 Nurettin Sönmez, Türkiye'nin Öğretmenlik Meslek Yasası'na ihtiyaç olduğunu söyleyip "Türkiye'nin Öğretmenlik Meslek Yasası'na ihtiyacı var. Ama bu yaptığınız yasa bu ihtiyacı karşılamıyor. Oysa demokratik bir şekilde eğitim emekçilerinin, sendikaların, eğitim bilimiyle uğraşan insanların görüşü ve önerileri doğrultusunda öğretmenlerin statüsünü belirlemeye dönük hangi adımlar atılmış, neler yapılmış? Öncelikle bunlar değerlendirilerek demokratik bir şekilde bir öğretmenlik meslek yasası hazırlanmalı. Bu yasada ücret adaletsizliği olmasın. Öğretmenlerin statüsü belirlensin. Eşit işe eşit ücret ilkesi korunsun. Eğitim ve öğretimin daha bilimsel daha donanımlı hale gelmesi için öğretmenlerin kendilerini yetiştirebilme olanakları sağlanması gibi birçok öneriyi beraberinde getirdik. Ama ne yazık ki bu yasa çıktı. Sınav yaptılar ve öğretmenleri sınıflara, kategorilere ayırdılar" diyerek isyan etti.

"ŞİMDİ YENİDEN SINAV YAPIYORLAR"

“Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı” başvurularının başladığını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin sosyal medya hesabından duyurdu. Yeni sınava ilişkin konuşan Nurettin Sönmez "Şimdi yeniden bir sınav yaparak, diğer öğretmenlerin de bu kategoriye dahil olması noktasında bir adım atıyorlar. Eğitim Sen olarak bu yasanın toptan değiştirilmesinden yanayız. Bu yasayla öğretmenlerin sorunları çözülmüyor. Aksine yeni sorunlar ekleniyor. Öğretmenler odasında öğretmenler arasında ayrımcılık yapıldığı için yeni kaos ortamı oluşuyor. Aynı derse giden, aynı saat kadar çalışan, aynı işi yapan öğretmenler ücret almaya geldiği zaman farklı ücretlendirmelere tabi tutturuyorlar. İşte bu yüzden şiddetle karşı çıkıyoruz bu yasaya. Bu sınava da karşı çıkıyoruz. Bu sınavların yapılmamasını ve bu yasanın geri çekilmesini demokratik bir yasanın yapılabilmesi için öğretmenlerin sendikalarıyla, kitle örgütleriyle, eğitim bilimiyle uğraşan insanlarla, eğitim fakültelerindeki öğretim görevlileriyle değerlendirmeleri yapıp, bilimsel bir öğretmenlerin özlük haklarını içeren, demokratik hakları koruyan yeni bir öğretmenlik meslek yasasının yapılmasını öneriyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.