Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Eğitim YÖK'ten eksi fizik netiyle yerleşme iddiasına açıklama

YÖK'ten eksi fizik netiyle yerleşme iddiasına açıklama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sosyal medyada yayılan eksi 1.75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşme iddiasını yalanladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
YÖK'ten eksi fizik netiyle yerleşme iddiasına açıklama
KAYNAK: Haber Merkezi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sosyal medya ve basında geniş yer bulan, 'eksi 1.75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşildi' iddiasına resmi bir açıklama yaparak yanıt verdi. YÖK, eksi netle herhangi bir adayın üniversiteye yerleşmesinin imkansız olduğunu belirtti.

YÖK açıklamasında, bir adayın Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında nasıl puanlandığına dair ayrıntılı bilgi verdi. Açıklamada, adayın Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanlarının nasıl hesaplandığı vurgulandı. İlgili adayın AYT matematik ve fen bilimlerinden 5.50 net, TYT Türkçe ve sosyal bilimlerden 35.25 net, AYT Türk dili ve edebiyatı, tarih ve coğrafyadan ise 15 net olmak üzere toplam 55.75 neti bulunduğu ifade edildi.

Puan hesaplamasında, TYT puanının %40'ı ve AYT puanının %60'ı dikkate alındı. YÖK, bir adayın hem TYT hem de AYT puanlarından faydalandığını ve bu sistemin uzun yıllardır uygulandığını belirtti. Adayın sayısal puanı, matematik, kimya veya biyoloji netlerinden etkilenerek hesaplanmıştır. Bu bağlamda, adayın fizik sorularının tamamının yanlış olması durumunda bile, biyoloji ve matematik netlerinin SAY puanının hesaplanmasında etkili olduğu vurgulandı.

Açıklamada, adayın SAY puanı hesaplanırken, AYT Matematik Testinden 3.75 net ve Fen Bilimleri Testinden 0.5 Fizik ve 1.25 Biyoloji netinin etkili olduğu belirtildi. Ayrıca, Behçet Yalın Özkara’nın 233,72123 SAY puanı ile Kafkas Üniversitesi Fizik programına yerleştiği, bu puanın da son yerleşim taban puanı olan 232,72688’in üzerinde olduğu ifade edildi. Adayın SAY puanı ile devlet üniversitelerinde toplamda 64 farklı programa daha yerleşebileceği bilgisi verildi.

YÖK, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi aracılığıyla konuya açıklık getirdi. Yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında yayımlanan ‘eksi 1.75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşildi’ iddiası manipülasyondur” denildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
14 Ağustos 2024 TV yayın akışı! Star TV,  Now TV, KANAL D, ATV, TRT 1, TV8 ve SHOW TV yayın akışı

14 Ağustos 2024 TV yayın akışı! Star TV, Now TV, KANAL D, ATV, TRT 1, TV8 ve SHOW TV yayın akışı