Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Eğitim Türkiye’de Eğitim Süresi 2023’te 17,9 Yıla Yükseldi

Türkiye’de Eğitim Süresi 2023’te 17,9 Yıla Yükseldi

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de ilkokuldan başlayarak en yüksek eğitim seviyesine ulaşma süresi 2023'te 17,9 yıl olarak belirlendi. İşte detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye’de Eğitim Süresi 2023’te 17,9 Yıla Yükseldi
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre, Türkiye'de ilkokula başlayan bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar geçireceği muhtemel eğitim süresi 2023 yılında 17,9 yıl olarak belirlendi.

Muhtemel Eğitim Süresi İstanbul'da Zirvede

2023 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde ilkokula başlama çağındaki bir bireyin ortaöğretimi tamamlayana kadar eğitimde geçirmesi muhtemel süre 12,3 yıl, okul öncesi eğitimde ise 1,6 yıl olarak tespit edildi. İl düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi ise 20,3 yıl ile İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u 19,7 yılla Karabük ve 19,6 yılla Ankara izledi. En düşük muhtemel eğitim süresi ise 14,9 yıl ile Muş ve Şırnak illerinde kaydedildi.

Kadınlar İçin Muhtemel Eğitim Süresi Daha Uzun

2023 yılı verileri, Türkiye genelinde kadınların muhtemel eğitim süresinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunu gösterdi. Erkekler için bu süre 17,6 yıl olarak belirlenirken, kadınlar için 18,4 yıl oldu. Bu fark, kadınların eğitim hayatında daha uzun süre kalmaya başladığını ortaya koydu.

Cinsiyet Eşitliği Endeksi Artış Gösterdi

Kadınların eğitimde erkeklere oranına göre hesaplanan cinsiyet eşitliği endeksi ise 2023 yılında 1,05 olarak hesaplandı. 2018 yılında 0,97 olan bu endeks, 2023 yılında kadınlar lehine artış gösterdi ve kadınların eğitimde erkeklere göre daha uzun süre kaldığını ortaya koydu.

En Büyük Artış Gümüşhane’de, En Büyük Düşüş Eskişehir’de

Muhtemel eğitim süresi 2019-2023 döneminde en çok artış gösteren il yüzde 8,3 ile Gümüşhane olurken, en büyük düşüş yüzde 10,4 ile Eskişehir'de yaşandı. Eğitim süresindeki bu değişim, illerin eğitim altyapılarındaki gelişmelere işaret ediyor.

MUHTEMEL EĞİTİM SÜRESİ NEDİR?

Muhtemel eğitim süresi, bir kişinin eğitim kademesinde geçirmesi muhtemel örgün eğitim süresini ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler tarafından, Türkiye dahil tüm ülkeler için yayımlanan süre, ulusal politikalara da yön verebilecek şekilde il düzeyinde resmi istatistik olarak üretiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YKS Ek Tercih Üniversite Kayıtları İçin Son Gün Ne Zaman! Acele Edin!

YKS Ek Tercih Üniversite Kayıtları İçin Son Gün Ne Zaman! Acele Edin!