Üniversite adayları için tercih süreci 25 Temmuz'da başlıyor ve 2 Ağustos'ta sona eriyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenciler Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu kullanarak tercih yapmaya başlayacak. Psikolog Nizam Aydın, öğrencilerin tercih yaparken başarı sıralamasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Aydın, 'Başarı sıralamasına göre en çok istedikleri üniversite ve bölümü en üst sıraya yazmaları gerekir' dedi.

A W253133 02 Result

Teknik ve Akademik Değerlendirme

Aydın, tercih yaparken hem teknik hem de akademik açıdan değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Teknik açıdan, öğrencilerin başarı sıralamasına göre tercih yapmaları önemlidir. Aydın, 'Başarı sıralamasına göre en çok istedikleri üniversite ve bölümü en üst sıraya yazmaları gerekir. Alt sıralara indikçe başarı sıralamasına yakın ve altında olan üniversiteleri yazmaları gerekmekte' ifadelerini kullandı.

24 Tercih Hakkı ve Mantıklı Hareket Etme

Öğrencilerin 24 tercih hakkının tamamını doldurmak zorunda olmadığını belirten Aydın, 'Çok az tercih yapmak ya da sırf üniversiteye yerleşmiş olmak için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor' dedi. Tercihlerin mantıklı yapılması gerektiğini vurguladı.

Eğitim-İş’ten Sert Tepki: "Laik Eğitime Müdahaleye İzin Vermeyeceğiz" Eğitim-İş’ten Sert Tepki: "Laik Eğitime Müdahaleye İzin Vermeyeceğiz"

A W253133 01 Result

Akademik Kadrolar ve Üniversite İmkanları

Aydın, öğrencilerin üniversitelerin akademik kadrolarını ve sağladıkları imkanları değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Öğrencilerin, üniversitelerin akademik kadrosunda kaç hoca olduğunu, unvanlarını, yurt dışı imkanlarını ve sundukları dersleri değerlendirmeleri önemlidir. Aydın, 'Alacakları dersler, transkriptler, müfredatlar, seçmeli dersleri de değerlendirmeliler' dedi.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logolu Programlar

Nizam Aydın, üniversitelerin sunduğu imkanlar arasında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logolu programların olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde TYÇ logolu 45 program olduğunu vurgulayan Aydın, 'Gençlerin, üniversitelerin öğrenci kulüplerini, Erasmus imkânlarını kesinlikle araştırmaları lazım. Akreditasyon ve TYÇ onaylı diplomalara dikkat etmek gerekiyor' dedi.

Psikolojik Tavsiyeler ve Destek

Bu zorlu süreçte öğrencilere psikolojik tavsiyelerde bulunan Aydın, 'Öncelikle sakin olmalılar. Gözlerini kapattıklarında gelecekte hangi mesleği yapmak istediklerini düşünmeliler' dedi. Öğrencilerin, çevrelerinden gelen farklı fikirlere rağmen kendi isteklerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti. Üniversitelerin akademisyenleri ve tercih danışmanları ile öğrencilere bu süreçte destek olmaya çalışacaklarını ifade etti.

Mersin'de ücretsiz YKS kursları başvuru süresi uzatıldı! Son tarih ne zaman? Mersin'de ücretsiz YKS kursları başvuru süresi uzatıldı! Son tarih ne zaman?

Kaynak: İHA