Edinilen bilgiye Antalya’da servis ücretleri şu şekilde: 0-3 km arası 625 TL, 3-6 km arası 640 TL, 6-9 km arası 685 TL, 9-12 km 700 TL, 12-15 km 710 TL. Özel okullarda fiyatların 0-3 km arası 790 TL, 3-6 km arası 810 TL, 6-9 km arası 850 TL, 9-12 km 900 TL, 12-15 km arası ise 925 TL olduğu öğrenildi. İlkokul ve ortaokullarda zorunlu olan okul servisi hostesi için de aylık 225 TL bedel ödeniyor. İlköğretimde öğrenim gören bir öğrencinin velisi sadece okul servisi için aylık en az 850 TL’lik bir harcama yapıyor.
“ÖĞRENCİLER DERSE KONSANTRE OLAMIYOR”
“Son dönemlerde hayat pahalılığı ve enflasyonun artmasıyla, asgari ücrete ve kamu çalışanlarına yapılan zammın çok yetersiz kalmasıyla ekonomik olarak kötü bir süreç yaşıyoruz” diyen Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, ekonomik sorunların en çok öğrenciyi vurduğunu belirterek, “Yoksulluk çok arttı, bu nedenle servis ücretlerinin artması sebebiyle çocuklarını servislerden almak zorunda kaldı. Bir çok okul ikili eğitim sistemine geçmiş durumda. Sabah çok erken okula giden ve çok geç okuldan çıkan öğrenciler var. Bir şekliyle okula gidişin organize edilmesi gerekiyor. Çocukların eve gidiş ve dönüşleri güvenli değil. Çok yakın dahi olsa çocukların erken saatlerde okula gidiş güvenli değil. Yoksulluk sürekli öğrencileri vuruyor. Bu durum Eğitim öğretimi olumsuz etkiliyor. Eğitimin kalitesi gittikçe düşüyor, öğrencilerin bilgi birikimlerinin azalmasına yol açıyor. Öğrenciler, derse konsantre olamıyor” ifadelerini kullandı.
“OKULA GÜVENLİ ULAŞIM DEVLETİN SORUMLULUĞU”
Başkan Nurettin Sönmez, “Servisçilerin yakıtlarını devlet sübvanse etmesi gerekiyor. Öğrencilerin okula ulaşımının hak olduğunun kabul edilmesi ve öğrencinin güvenli şekilde okula ulaşımını sağlamak devletin görevidir. Devletin bu duruma kaynak aktarması, milli eğitim müdürlüklerinin planlaması, yerel yönetimlerinde katkı sunması gerekir. İşbirliği içerisinde bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Ülkemizin geleceği. Eğitim, ülke genelinde içler acısı durumda. Eğitim toplumun her kesimi için önemli. Eğitimin, siyaseti olmaz. Eğitim için bilimsel kriterler, işbirliği ve önerilerin dikkate alınması önemli. Öğrencilerin okula ulaşabilmesi meselesiyle karşı karşıyayız. Burada da öğrenciler arasında eşitlik ilkesi ortadan kalkıyor. Olanakları olan öğrenci okula daha rahat ulaşıp derse daha fazla konsantre olabilirken, olanakları olmayan öğrenci erken kalkıp, uzun yol yürüyerek veya otobüsle okula ulaşıyor. Öğrencinin derse vermesi gereken enerjisini okula ulaşmaya çalışırken harcaması dolayısıyla okulda başarılı olamıyor. Bu durum tam bir eşitsizlik. Öğrenciler arasında beslenme, ulaşım ve olanak açısından tüm eşitsizliklerin giderilmesini istiyoruz” dedi.
Arda KIR