Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Eğitim MEB'den 3+1 modeli: 4+4+4 değişiyor şıklı eğitim sistemi geliyor

MEB'den 3+1 modeli: 4+4+4 değişiyor şıklı eğitim sistemi geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 sisteminde revizyon yapmayı planlıyor. Yeni sistemde lise diplomaları "normal lise" ve "ileri lise" olarak ikiye ayrılacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MEB'den 3+1 modeli: 4+4+4 değişiyor şıklı eğitim sistemi geliyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) 4+4+4 sisteminde revizyon sinyali geldi. Yeni sistemde lise diplomaları "normal lise" ve "ileri lise" olarak ikiye ayrılacak. 3+1 sisteminin hayata geçmesiyle birlikte, iş hayatına başlamak isteyen öğrenciler 3 yılda mezun olurken, üniversiteye gitmek isteyenler ise 4 yıl eğitim alacak.

4+4+4 Eğitim Sistemi Değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya başladığı 4+4+4 eğitim sisteminde değişiklik sinyali verildi. Bakanlık çevrelerinden gelen bilgilere göre, liseler için yeni bir model üzerinde çalışılıyor. Yeni modelle birlikte lise diplomaları ikiye ayrılacak: “normal lise” ve “ileri lise”. Bu sistemle öğrencilerin lise eğitim süreleri ve kariyer yolları farklılık gösterecek.

Lise Diplomaları İkiye Ayrılacak

Yeni düzenlemeye göre, öğrenciler iki farklı diploma türü ile mezun olabilecek. "Normal lise" diploması almak isteyen öğrenciler 3 yıllık eğitim sonrası mezun olurken, iş hayatına erken atılma fırsatına sahip olacaklar. Bu sistem, mesleki eğitime yönelmek isteyen öğrencilere de kapı aralayacak. Diğer taraftan, üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler 4 yıl eğitim alarak “İleri Lise” diploması ile mezun olacaklar.

MEB'den 3+1 modeli: 4+4+4 değişiyor şıklı eğitim sistemi geliyor

3+1 Eğitim Modeli Geliyor

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Liselerde 3+1 eğitim modeli gündemde. Bu modele göre, iş hayatına atılmak isteyen öğrenciler liseyi 3 yılda bitirip mezun olacaklar. Bu öğrencilere sınav başarı ortalamalarına göre diploma notu verilecek ve mezuniyetlerinin ardından iş dünyasına hızlı bir geçiş yapabilecekler. Üniversite eğitimi düşünmeyen öğrencilerin dört yıl boyunca lisede kalmalarının eleştiri konusu olması, bu değişikliğin arkasındaki ana etkenlerden biri olarak gösteriliyor.

Üniversiteye Gitmek İsteyenlere 4 Yıllık Eğitim

Üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler ise 4 yıllık eğitim alacaklar. Bu öğrenciler, lisede aldıkları eğitimin ardından üniversiteye hazırlık süreçlerinde daha donanımlı hale gelecekler. 4 yıllık eğitim sonunda, "İleri Lise" diploması verilecek olan bu öğrenciler, üniversite sınavlarına daha bilinçli ve hazırlıklı bir şekilde girecekler.

MEB'den 3+1 modeli: 4+4+4 değişiyor şıklı eğitim sistemi geliyor

Türk Eğitim Derneği’nin Önerileri

Türk Eğitim Derneği (TED), lise eğitimine ilişkin geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda, lise eğitiminin yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekmişti. Raporda, öğrencilerin üniversiteye gitmeden meslek yüksekokullarına ya da açık öğretim programlarına sınavsız kayıt yaptırabilmesi gerektiği ifade edilmişti. Aynı zamanda üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler için 12. sınıfta özel bir hazırlık eğitimi önerilmişti.

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem

Yeni sistemle birlikte mesleki eğitimin öneminin artacağı belirtiliyor. Özellikle iş hayatına atılmak isteyen öğrenciler, 3 yıllık lise eğitimi sonrasında mesleki tecrübeye başlayacaklar. Böylece toplumda üniversite diploması zorunluluğu algısının azaltılması ve kalifiye eleman yetiştirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Narkoçelik-42 operasyonu: 19 ilde dev uy*şturucu operasyonu!

Narkoçelik-42 operasyonu: 19 ilde dev uy*şturucu operasyonu!