Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Eğitim LGS'de soru iptal edildi! LGS Yerleştirme Süreci Nasıl Etkilendi?

LGS'de soru iptal edildi! LGS Yerleştirme Süreci Nasıl Etkilendi?

LGS sınavı sonrası yaşanan aksaklıklar ve iptaller, öğrenci yerleştirme sürecini etkiledi. Sınavda iptal edilen soruların etkisiyle bazı öğrenciler yeni kayıt hakkı kazandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
LGS'de soru iptal edildi! LGS Yerleştirme Süreci Nasıl Etkilendi?
KAYNAK: Haber Merkezi

2 Haziran 2024 tarihinde Türkiye genelinde yapılan LGS (Liseye Geçiş Sınavı) sınavı, geniş bir öğrenci kitlesi tarafından büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi. Ancak sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı sorulara yönelik itirazlar gündeme geldi. İtirazlar, Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik derslerinde yer alan bazı sorulara yönelik oldu ve sürecin seyrini etkiledi.

Sınav Süreci ve İtirazlar

Sınavdan sonra 2-7 Haziran 2024 tarihlerinde, sınav soruları hakkında bakanlığa ulaşan itirazlar detaylı bir şekilde incelendi. Bu süreçte akademisyenler, öğretmenler ve ölçme değerlendirme uzmanlarının hazırladığı raporlar doğrultusunda itirazlara yanıt verildi. Fen Bilimleri dersi A kitapçığı 13’üncü sorusuna ilişkin yapılan itirazlar, mahkeme sürecine taşındı.

İtirazların ardından, Türkçe dersi A kitapçığı 1’inci soru, Fen Bilimleri dersi A kitapçığı 13 ve 15’inci sorular, ve Matematik dersi A kitapçığı 20’nci sorularıyla ilgili mahkemeye başvuruldu. Bu başvurular neticesinde, bazı sorular iptal edildi ve değerlendirme süreci yeniden başlatıldı.

LGS Yerleştirme Süreci Nasıl Etkilendi?

Yeniden Değerlendirme ve Yerleştirme Süreci

Mahkeme kararları doğrultusunda, Fen Bilimleri dersi A kitapçığı 13’üncü soru iptal edildi. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak sorunun kapsamının geçerli olduğunu ancak evrensel fizik ilkelerine uygunluk açısından sorunun iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Bu karar sonucunda, sınav kılavuzunda belirtilen hükümlere göre, iptal edilen sorular değerlendirme dışı bırakıldı ve diğer sorular üzerinden yeni bir puanlama yapıldı.

Bakanlık, yerleştirme işlemlerini LGS takvimine uygun olarak yürüttü. 22 Temmuz 2024 tarihinde yapılan yerleştirme sonuçlarının ardından, 22-26 Temmuz ve 29 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil işlemleri gerçekleştirildi. 9 Eylül 2024 tarihinde eğitim öğretim yılı başladı ve yerleştirme süreci tamamlandı.

Öğrencilerin Yeni Kayıt Hakları

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, iptal edilen sorulardan etkilenen öğrenciler için yeni kayıt hakkı tanındı. Öğrenciler, 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden başvuru yaparak yeni okullara kayıt olabilirler. Mevcut okullarında kalmayı tercih eden öğrenciler ise, mevcut okullarında kalabilecekler. Yeni kayıt hakkını kullanmak isteyen öğrenciler, kayıt işlemlerini 21 Eylül 2024 tarihi itibarıyla otomatik olarak gerçekleştirebilecekler.

Mahkeme Kararları ve Etkileri

Mahkemeler, iptal edilen sorularla ilgili nihai kararlarını 11 Eylül 2024 tarihinde verdi. Fen Bilimleri dersi A kitapçığı 13’üncü sorunun doğru cevabının C şıkkı olduğu açıklandı. Ancak, mahkeme bu sorunun yeniden değerlendirilmesini gerekli gördü ve sorunun etkisiyle yerleştirme sonuçları yeniden hesaplandı.

Öğrenci Ali Taha Genç’in Dava Süreci

Öğrenci Ali Taha Genç ve ailesi, Fen Bilimleri dersi A kitapçığı 13’üncü sorunun cevabının hatalı olduğunu belirterek dava açtı. Dilekçede, Genç’in doğru cevabın A şıkkı olduğunu iddia ettiği belirtildi. Mahkeme, Genç’in sınav sonuçlarının değiştirilmesini ve mağduriyetin giderilmesini talep etti.

Sonuçların Açıklanması ve Öğrencilerin Hakları

Sınav sonrası yaşanan süreç, öğrencilerin mağduriyet yaşamaması amacıyla titizlikle yürütüldü. Bakanlık, yerleştirme sürecinde yaşanan aksaklıkları gidermek için gerekli adımları attı ve ek kontenjanlarla nakil hakkı sağladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'nın o lisesine giden öğrencilere ANTEMDER'den maddi destek!

Antalya'nın o lisesine giden öğrencilere ANTEMDER'den maddi destek!