Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, 30 Mayıs – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında Diyarbakır'da bir araya gelerek 44. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda, eczacıların yaşadığı sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Görüşmelerin sonunda ise ortak bir deklarasyon yayınlandı.

'İsrail’in Soykırımına Dur Denilmeli'

Toplantı sonunda yayınlanan deklarasyonda, uluslararası hukuku ihlal eden ve sivilleri hedef alan İsrail hükümetine karşı sert bir kınama yapıldı. Açıklamada, 'Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarına rağmen insanlık suçu işlemeye devam eden İsrail’in durdurulması için uluslararası toplumu acil harekete geçmeye çağırıyoruz' denildi.

'Eczanelerde Şiddet Olaylarına Karşı Tedbirler Alınmalı'

Eczanelerde yaşanan şiddet olayları da deklarasyonda önemli bir yer buldu. Eczacılar, güvenli bir çalışma ortamı sağlanması için kapsamlı tedbirlerin ve caydırıcı yaptırımların acilen uygulanmasını talep etti. Deklarasyonda, 'Eczacılar olarak, sağlık hizmeti sunduğumuz ortamlarda güvende olmak istiyoruz' ifadelerine yer verildi.

'İlaç Temininde Zorluklar Artıyor'

Eczacılar, ilaç temininde yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Kamu Kurum İskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısının arttığı belirtilen açıklamada, bu durumun hastaların ilaçlara erişimini zorlaştırdığı vurgulandı. 'Eczacılar, ilaçları maliyetinin altında sunmaya zorlanıyor. Bu durum, hastaların ilaçlara ulaşamamasına yol açıyor' denildi.

'Kontrolsüz Eczacılık Fakülteleri Sorun Yaratıyor'

Kontrolsüzce açılan eczacılık fakülteleri de gündeme getirilen konular arasındaydı. Eczacıların, mevcut fakültelerin sadece 14’ünün akredite olduğunu ve yeni fakültelere ihtiyaç olmadığını belirttikleri açıklamada, 'Nitelikli eğitim ve mesleki sürdürülebilirlik için fakülte kontenjanları yeniden düzenlenmelidir' ifadeleri kullanıldı.

8 Yaşındaki Çocuk Islık Çalarken Kalem Kapağı Yuttu! Ölümden Döndü 8 Yaşındaki Çocuk Islık Çalarken Kalem Kapağı Yuttu! Ölümden Döndü

Deprem Bölgesindeki Eczacılar İçin İyileştirme Talebi

Deprem bölgesinde görev yapan eczacılar için de özel iyileştirme talepleri dile getirildi. Depremden etkilenen bölgelerde zor koşullarda hizmet veren eczacılar için SGK protokolü, vergi ve prim borçlarında özel düzenlemeler istenen açıklamada, 'Deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın sıkıntılarının bir an önce giderilmesi gerekiyor' denildi.

Yıllık reçete dönemi başlıyor: Hastaneye gitme ve doktor bekleme sorunu son buluyor! Yıllık reçete dönemi başlıyor: Hastaneye gitme ve doktor bekleme sorunu son buluyor!

Kaynak: ANKA