Antalya'da mobilya ustası 43 yaşındaki Ayhan İnce'nin 150
metrekarelik atölyesinde üretimini yaptığı tabutlar dünyanın dört bir yanına
gidiyor. Ayhan İnce Danimarka, Yunanistan, İngiltere ve Almanya'dan 'bayilik
talepleri' geldiğini söyledi.
Antalya'da Akdeniz Sanayi Sitesi'nde mobilya işiyle uğraşan Ayhan İnce'den uluslararası cenaze işi yapan bir şirket özel bir tabut yapmasını istedi. Bu talep üzerine alanda bir açık olduğunu anlayan İnce, mobilya atölyesini tabut üretimi atölyesine çevirdi. Önceleri yılda 40- 50 tabut yapan İnce, şimdi yılda ortalama 1200 tabutu 3 çalışanıyla birlikte üretiyor. Ayhan İnce en fazla Türkiye'de tatil yaparken hayatlarını kaybeden yabancılar için tabut üretiyor.
Çok farklı tabutlar yapan Ayhan İnce kilisede kullanılan tören tabutları ve yurtdışına giden transfer tabutlarının en fazla ilgi görenler olduğunu söyledi. İstenilen her model tabutu yapabildiklerini belirten İnce, “Tabut fiyatları 400 liradan başlayıp 4 bin liraya kadar çıkıyor. Maliyeti malzeme ve işçiliğine bakıyor. En çok Rusya ve Almanya'dan talep geliyor. İnternet sitesi ve cenaze hizmetleri şirketleri aracılığıyla bana ulaşıyorlar" dedi.
FARKLI ÜLKELERDE BAYİLİK TALEPLERİ
Tabut yapımında iyice ustalaşan Ayhan İnce, farklı ülkelerden bayilik talepleri aldığını söyledi. Danimarka'da yaşayan Türk bir esnafla son dönemde görüşmeler yaptıklarını belirten İnce, “Bayilik konusunda Yunanistan, İngiltere, Almanya'da bağlantılarım devam ediyor. Bu işe başlarken bu kadar büyüyeceğini hiç düşünmemiştim. İlk etapta yılda 40- 50 tabut yapıyordum, şimdi yılda ortalama 1200 tabut yapıyorum. Bu tabutlardan yaklaşık 700'ü Türkiye'de vefat eden yabancılar için kullanılıyor" diye konuştu.
AKSESUAR BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYOR
Ölmeden önce gelip tabutlarını yaptıranlar olduğunu da dile getiren İnce, özel tabut yaptırmak isteyenlerin cenazesini morgda bekletebildiğini kaydetti. Avrupa'dakilerden daha kaliteli ve özel tabutlar yaptığını belirten Ayhan İnce, şöyle konuştu:
“Türkiye'deki en büyük sıkıntım aksesuar. Aksesuara ulaşmakta zorlanıyorum. Tabutu gösteren aksesuardır. Tutma kolları, köşelerdeki semboller, üzerindeki haçı bulmakta sıkıntı çekiyorum. Bu nedenle belli modellerin dışına çıkamıyorum. İnternette sadece tabut araştırırım. Benim dünyam tabut, tabutu çok seviyorum. Yapmaktan çok zevk alıyorum. Kendim için bir tabut yaptım ama bunu tutup bir kenara koymadım. Köyüme hediye ettim. Büyüdüğüm mahalleye de bir tane yapıp koydum. Şimdi yaşadığım mahalleye de bir tane hediye ettim. Bütün ihtimalleri değerlendirerek tabutumu yapmış oldum."
Elinde 300'ün üzerinde hazır tabut olduğunu açıklayan İnce, yaptığı tabutların Çin, Japonya, Singapur gibi uzak ülkelere bile gittiğini söyledi. DHA