Uzmanlar, tüketmeden önce dikkatli bir şekilde yıkanması gereken sebze ve meyveleri vurguluyorlar. Bu, zararlı mikroorganizmaların, toksinlerin ve pestisitlerin önlenmesi için hayati öneme sahiptir. Sadece süpermarketlerden alınan ürünler değil, evde bulunan sebze ve meyveler de çeşitli mikroplarla kontamine olabilir. İşte, yıkanmadan tüketildiğinde çeşitli hastalıklara yol açabilecek gıdalar hakkında bilmeniz gerekenler:

Çilek: Çilekler, üzerindeki kir ve artıkları temizlemek için iyice yıkanmalıdır, çünkü en çok pestisit kalıntısı içeren meyvelerden biridir.

Çilek

Patates: Patatesler, bir kök sebzesi olduğu için topraktaki pestisitleri ve mikropları emebilir. Bu nedenle, patatesleri yıkamadan tüketmek gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.

Patates

Lahana: Lahana ve diğer yapraklı yeşillikler, E. coli ve salmonella gibi zararlı mikroplarla ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, onları su altında iyice yıkamak önemlidir.

Lahana

Marul: Marul temizlenirken, yaprakların yüzeyine dikkatlice bakılmalıdır çünkü bazen insanları hasta edecek kadar çok mikrop içerebilir. Bozulmuş veya sulu salata almaktan kaçının çünkü bu durum bir şeyin yanlış olduğunun bir işareti olabilir.

Marul

Kızılcık: Araştırmalar, kızılcıkların genellikle yüksek oranda pestisit içerdiğini göstermiştir. Çiftçiler, meyveyi yiyen böceklerden korumak için pestisitleri kullanır.

Kızılcık

Şeftali, Erik: Şeftali, erik ve nektarinlerde, hastalığa neden olabilecek listeria suşları bulunmuştur. Bu nedenle, bu meyveleri sert bir şekilde ovun ve akan su altında iyice durulayın.

ŞeftaliErik-1

Kaynak: Haber Merkezi