Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir

WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı rapora göre, Afrika'da 2030'a kadar 118 milyon yoksul insan, iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıya kalabilir. Kuraklık, seller ve aşırı sıcaklar, bölgenin iklim kriziyle mücadele kapasitesini aşabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), "2023 Afrika'da İklim Durumu" başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre, Afrika, iklim değişikliği konusunda giderek daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. 2030'a kadar Afrika'da yaklaşık 118 milyon yoksul insanın kuraklık, seller ve aşırı sıcaklar gibi iklim krizlerinin etkilerine maruz kalması bekleniyor.

WMO raporunda, Afrika ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarında (GSYİH) ortalama yüzde 2,5 kayıp yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca, birçok ülkenin bütçelerinin yaklaşık yüzde 9'unu ekstrem iklim olaylarına yanıt olarak kullandığı ifade ediliyor. Sahra Altı Afrika'da iklim değişikliğine adaptasyon maliyetinin gelecek 10 yılda yıllık 30-50 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu maliyet, bölgenin GSYİH'sinin yüzde 2-3'ü arasında olacak.

Erken Uyarı Sistemlerinin Önemi

Raporda, Afrika ülkelerinin ulusal meteoroloji ve hidroloji servisi hizmetlerine daha fazla yatırım yapması ve iklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemleri uygulamasını hızlandırması gerektiği vurgulanıyor. Bu önlemler, hayatları ve geçim kaynaklarını korumak için kritik öneme sahip.

Son 60 Yılda Hızlanan Isınma

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, Afrika'da son 60 yılda küresel ortalamadan daha hızlı bir ısınma eğilimi gözlemlendiğini belirtti. 2023 yılında kıtada ölümcül sıcak hava dalgaları, şiddetli yağmurlar, seller, tropikal siklonlar ve uzun süreli kuraklıklar yaşandı. Bu aşırı hava olaylarının topluluklar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını ifade etti.

2024'te Devam Eden Aşırı Hava Olayları

Saulo, 2024'te Afrika'da aşırı hava olaylarının devam ettiğini bildirdi. Güney Afrika'nın bazı bölgeleri yıkıcı kuraklık ile mücadele ediyor. Doğu Afrika ülkelerinde, özellikle Sudan ve Güney Sudan'da olağanüstü mevsimsel yağışların ölüm ve yıkım yarattığını belirtti. Bu durum, zaten mevcut olan insani krizi daha da kötüleştiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
WhatsApp Eski Android Cihazlarda Desteği Durduruyor

WhatsApp Eski Android Cihazlarda Desteği Durduruyor