Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya 'Uygur kültürünü yok etmek için yüzlerce köyün ismi değiştirildi'

'Uygur kültürünü yok etmek için yüzlerce köyün ismi değiştirildi'

Çin'in Sincan'da gerçekleştirdiği köy ismi değişiklikleri, Uygur kültürel mirasına yönelik endişeleri gündeme getirdi. HRW raporuna göre, bu değişikliklerin büyük bir kısmı Uygur dini ve kültürel ifadelerini silmeyi hedefliyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Uygur kültürünü yok etmek için yüzlerce köyün ismi değiştirildi'
KAYNAK: Haber Merkezi

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch'a göre (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yüzlerce köyün ismini değiştirerek "Müslüman Uygur kültürünü yok etme" amacı güdüyor.

HRW'nin yeni raporuna göre, 2009-2023 yılları arasında Sincan'da Uygurların dini, tarihi veya kültürüyle bağlantılı isimler taşıyan yüzlerce köyün adı değiştirildi. Örneğin, "sultan", "türbe" ve "hoca" gibi kelimelerin yerine "uyum" ve "mutluluk" gibi isimler kullanılmaya başlandı.

25 bin köyden 3 bin 600'ünün ismi değiştirildi

HRW ve Norveç merkezli Uygur Hjelp adlı kuruluş, Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun web sitesinden Sincan'daki köylerin 14 yıllık dönemdeki isim değişikliklerini analiz etti. Bu süre zarfında 25 bin köyden 3 bin 600'ünün isminin değiştirildiği belirlendi.

Çin'i Uygur dini ve kültürel ifadelerini sistemli bir şekilde ortadan kaldırmakla suçluyor

Çin'in Londra Büyükelçiliği, iddialarla ilgili BBC'ye bilgi vermemiş olsa da, HRW ve diğer insan hakları grupları Çin'i, Uygur dini ve kültürel ifadelerini sistemli bir şekilde ortadan kaldırmakla suçluyor.

Gözlemciler, son yıllarda Çin'de Müslüman Uygurların yaşadığı bölgelerdeki baskının arttığını ve din özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların güçlendiğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İklim Aktivistleri Stonehenge'i Boyadı: İki Kişi Tutuklandı

İklim Aktivistleri Stonehenge'i Boyadı: İki Kişi Tutuklandı