Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Uluslararası Göç Örgütü Sudan'daki İnsani Durumun "Trajik" Olduğunu Açıkladı

Uluslararası Göç Örgütü Sudan'daki İnsani Durumun "Trajik" Olduğunu Açıkladı

Uluslararası Göç Örgütü, Sudan'daki insani durumun trajik bir seviyeye ulaştığını ve milyonlarca insanın ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu duyurdu. Seller, gıda kıtlığı ve çatışmalar, durumu daha da kötüleştiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uluslararası Göç Örgütü Sudan'daki İnsani Durumun "Trajik" Olduğunu Açıkladı
KAYNAK: AA

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'daki insani durumun "trajik bir noktaya" ulaştığını bildirdi. 16 aydır süren çatışmalar ve doğal afetler, milyonlarca insanı zor durumda bırakırken, kıtlık, seller ve çeşitli zorluklarla karşı karşıya olan nüfusun acil yardıma ihtiyacı olduğu ifade edildi.

IOM'in yazılı açıklamasında, Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'deki Zamzam Mülteci Kampı'nda ciddi bir gıda kıtlığı ve yüksek oranda yetersiz beslenme yaşandığı belirtildi. Yarım milyon yerinden edilmiş insanın yaşadığı bu kampta, gıda güvensizliği alarm seviyesine yükselmiş durumda. Haziran ayından bu yana etkili olan sellerin, Sudan'ın 18 eyaletinin 11'inde 20 binden fazla kişinin yerinden edilmesine yol açtığı bildirildi. Seller nedeniyle yaşanan altyapı sorunları, yardım dağıtımını da aksatıyor.

IOM, "Önümüzdeki üç ay içinde çatışmaların yayılmasıyla tahmini 25,6 milyon insanın akut gıda güvensizliği ile karşılaşması bekleniyor." açıklamasında bulundu. IOM Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Othman Belbeisi, "Çatışmalar ve insani erişime yönelik kısıtlamalar devam ederse, bu koşulların daha da kötüleşeceğine şüphe yok. İnsani durum bir kırılma noktasına, felaket ve trajik bir noktaya ulaştı." dedi.

77 Kişi Hayatını Kaybetti

Sudan'daki seller nedeniyle hazirandan bu yana 77 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Temmuz ile ekim ayları arasında yaşanan yağmur ve taşkınlar her yıl yüzlerce cana mal olurken, on binlerce ev, iş yeri ve tarım arazisi zarar görüyor.

Sudan'daki İç Savaş

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinin ardından, sivillerin oluşturduğu hükümete karşı ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 16 aydır devam ediyor. Nisan 2023'te başlayan savaşta, ordu kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken, HDK batı ve güney eyaletlerinde etkili olmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülüğündeki barış girişimleri ve diğer uluslararası çabalar, şimdiye kadar sonuçsuz kalmıştı. Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'daki çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AKP İl Başkanı Gür görevden alındı

AKP İl Başkanı Gür görevden alındı