Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cezayir'e resmi ziyaret gerçekleştirerek 19. Uluslararası Bayındırlık Fuarı'na katıldı. Fuar kapsamında bir araya gelen birçok yabancı firmanın bulunduğu organizasyona onur konuğu olarak davet edilmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Uraloğlu, "Fuarın, katılım sağlayan firmalarımızın yeni ortaklıklarına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaya değinen Uraloğlu, iki ülke arasında hakça, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının bölge istikrarı için yaşamsal önem taşıdığına vurgu yaptı. İsrail'in insanlık değerlerini çiğneyerek saldırılarına devam ettiğini belirten Bakan, Filistin için kalıcı bir çözümün sağlanması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin 2029 yılında demiryolu taşımacılığını yüzde 11'in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz
Bakan Uraloğlu, Türkiye ve Cezayir arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla her alanda iş birliği potansiyeli olduğunu belirterek, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin tarihsel ve siyasi bağlar çerçevesinde daha ileriye taşınması gerektiğine inandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin 2029 yılına kadar demiryolu taşımacılığını yüzde 11'in üzerine çıkarmayı ve 2053'te yüzde 22'ye ulaştırmayı hedeflediğini açıkladı.
Cezayir ile Türkiye arasında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin her alanda iş birliği için önemli bir platform olduğunu belirten Uraloğlu, iki ülke arasında giderek artan iş birliği ve ilişkilerin her iki ülke için de yeni ufuklar açtığını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde 2002 yılından bu yana yaklaşık 194 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve 2053'e kadar yaklaşık 168 milyar dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını söyledi.
Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasında artan ticarete daha fazla ulaşım altyapısı sağlamayı amaçladığını belirterek, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Zengezur Koridoru gibi projelerle bölge bağlantılarını güçlendirdiklerini ifade etti. Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlamayı planladıklarını söyleyen Bakan, bu projeyle bölge arasında yük taşımacılığı için kolaylıklar sağlanacağını ve projenin bölgesel barışa katkı sağlayacağını belirtti.
Ulaştırma ve altyapı sektörlerinde ekonomik ilişkilerin artırılmasını hedefleyen Bakan Uraloğlu, Cezayirli paydaşlarla mevcut taşımalara yönelik geliştirmeler ve yeni hatlar üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, iş birliğinin daha üst seviyelere taşınmasını amaçladıklarını vurguladı.