ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu sosyal medya platformu TikTok'un ABD'deki varlıklarının başka bir şirkete satılmaması durumunda ülkede yasaklanmasını içeren yasa tasarısını görüştü.
TikTok Olayı Ne?
ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, 58'e karşı 360 oyla kabul edilen tasarıya göre, ByteDance şirketinin TikTok'u elden çıkarması için 6 aydan 1 yıla kadar süresi olacak. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın satış konusunda ilerleme kaydettiği takdirde satış süresinin 90 gün daha uzatılabileceği belirtildi.
Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısı, Senato'daki oylamanın ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunulacak.
TikTok Kapanacak mı?
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, 'Bu tasarı Amerikalıları ve özellikle de Amerikalı çocukları TikTok uygulamasındaki Çin propagandasının kötü etkisinden koruyor. Bu uygulama Amerikalıların telefonlarında bir casus balonudur' derken, ABD Başkanı Biden geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada 'Eğer yasayı geçirirlerse, onaylayacağım' demişti.
Öte yandan TikTok tarafından yapılan açıklamada, '170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeye zarar verecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha araya sıkıştırmak için önemli dış ve insani yardım kılıfını kullanması talihsiz bir durumdur' denildi.
Kırgızistan'da Kısıtlanmıştı
Öte yandan Kırgızistan’da geçtiğimiz yılın ağustos ayında Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan karar uygulamaya konuldu. Sosyal medya kullanıcıları yerel saatle 00.00'dan sonra TikTok’a erişim sağlayamadı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesinin mektubu üzerine internet servis sağlayıcılarına ülkede TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderildiği belirtildi.
Önceki açıklamada, 'İnceleme sırasında bu platformun çocukların sağlığına ve gelişimine zarar veren bilgilere erişimi kısıtlamadığı ve TikTok uygulamasında bilgiye erişim sağlarken yaş kategorisini kontrol edecek herhangi bir işlev bulunmadığı tespit edilmiştir. Bakanlık çok sayıda başvuruyu dikkate alarak, yapılan incelemeler çerçevesinde Tik Tok’un Kırgızistan topraklarında faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı' denilmişti.
TikTok nedir?
TikTok, kısa videoların yer aldığı küresel bir platformdur. Yaratıcılığa ilham vermek ve yaşama eğlence katmak amacıyla kurulduğu açıklanan TikTok'un global merkezi Los Angeles'ta ve Singapur'dadır. Ayrıca New York, Londra, Dublin, Paris, Berlin, Dubai, Jakarta, Seul ve Tokyo şehirlerinde de ofisleri bulunan TikTok milyonlarca içeriğin paylaşıldığı bir platformdur. Yayına açıldığı ilk günden bu yana tartışmaların odağında olan TikTok, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin bir parçası olmakta da gecikmedi.