Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Taliban'dan Yeni Yasalar: Kadınların Kamu Alanında Seslerini Duyurmaları Yasaklandı

Taliban'dan Yeni Yasalar: Kadınların Kamu Alanında Seslerini Duyurmaları Yasaklandı

Taliban'ın yeni yasaları, kadınların kamusal alanda seslerini duyurmalarını ve yüzlerini açmalarını yasakladı. Bu yasalar, erdemin teşvik edilmesi ve ahlaksızlığın önlenmesi amacıyla düzenlendi ve toplumda korku yaratma amacı güttüğü ifade ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Taliban'dan Yeni Yasalar: Kadınların Kamu Alanında Seslerini Duyurmaları Yasaklandı
KAYNAK: Haber Merkezi

Afganistan'da Taliban yönetimi, ahlaksızlıkla mücadele ve erdemi teşvik etme amacıyla yeni yasalar çıkardı. 

Bu yasalar, dini lider Hibatullah Akhundzada tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Taliban, 2021 yılında iktidarı ele geçirdikten sonra "erdemin yayılması ve ahlaksızlığın önlenmesi" için bir bakanlık kurmuştu. Bu bakanlık, toplu taşıma, müzik, tıraş ve kutlamalar gibi günlük yaşamın pek çok alanını kapsayan ahlak ve erdem yasalarını yayımladı.

Yeni Yasaların İçeriği

Associated Press tarafından elde edilen 114 sayfalık ve 35 maddelik belge, Afganistan'daki ahlak ve erdem yasalarının ilk resmi beyanı olarak kabul ediliyor. Bu yasalar, kadınların kamusal alanda seslerini duyurmalarını ve yüzlerini açmalarını yasaklıyor. Özellikle 13. madde, "Bir kadının sesi mahrem kabul edilir ve bu nedenle toplum içinde şarkı söylerken, okurken veya yüksek sesle okurken duyulmamalıdır" şeklinde düzenlenmiş. Kadınların kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmalarının yasak olduğu, bunun tersi durumun da geçerli olduğu belirtiliyor.

Bakanlığın Amacı ‘erdemin teşvik edilmesi’

Bakanlığın internet sitesine göre, erdemin teşvik edilmesi dua etmeyi, Müslümanların karakter ve davranışlarını İslam hukuku ile uyumlu hale getirmeyi, kadınları başörtüsü takmaya teşvik etmeyi ve İslam'ın beş şartına uymaya davet etmeyi içeriyor. Ahlaksızlığın ortadan kaldırılmasının ise, İslam hukukuyla yasaklanan şeyleri yasaklamayı kapsadığı ifade ediliyor. Geçen ay yayımlanan BM raporu, bakanlığın emirlerinin ve uygulama yöntemlerinin Afganlar arasında korku ve sindirme ortamına katkıda bulunduğunu belirtti.

Raporda, bakanlığın rolünün medyanın izlenmesi ve uyuşturucu bağımlılığının ortadan kaldırılması gibi kamu yaşamının diğer alanlarına doğru genişlediği vurgulandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Birleşik Krallık'ta İntih*r Yanlısı İnternet Sitelerinde 700'den Fazla İnsan Partner Arıyor

Birleşik Krallık'ta İntih*r Yanlısı İnternet Sitelerinde 700'den Fazla İnsan Partner Arıyor