Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı

Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanan Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı. HalkA söz verdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı Kumara Dissanayake Göreve Başladı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Sri Lanka'da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanan Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı. Dissanayake, halkın siyasete olan inancını yeniden tesis etme sözü verdi.

Yemin Töreni ve İlk Açıklamalar

Sri Lanka'daki yemin törenine milletvekilleri, din görevlileri ve ordu mensupları katıldı. Törende yemin eden Dissanayake, "Elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacım var," diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

Sri Lanka tarihinde bir ilki temsil eden bu seçimlerde, 21 Eylül'de yapılan oylamada hiçbir aday oyların mutlak çoğunluğunu (yüzde 50'den fazlasını) alamadı. Bu nedenle devlet başkanı, ikinci tercihlerin sayımı ile belirlendi. Marksist eğilimli Dissanayake, ikinci tercihlerde muhalefet lideri Sajith Premadasa'yı geride bırakarak Sri Lanka'nın 10. devlet başkanı oldu.

Ekonomik Kriz ve Protestolar

Sri Lanka, uzun süredir devam eden kötü ekonomik durumun zirve noktasını 2022'de yaşadı. Mayıs 2022'de ülke, dış borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer ülkelerden ciddi miktarda borç aldı.

Enflasyonun yüzde 70'lere ulaştığı dönemde, hükümet karşıtı kitlesel protestolar "aragalaya" adıyla anıldı. Protestolar, 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın 14 Temmuz 2022'de istifa etmesine ve ülkeden ayrılmasına yol açtı. Bu gelişmelerin ardından eski Başbakan Ranil Wickremesinghe geçici devlet başkanı oldu.

Gelecek Beklentileri

Dissanayake, göreve başlamasıyla birlikte Sri Lanka halkının siyasete olan inancını yeniden kazandırmayı hedefliyor. Ekonomik krizi aşmak ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kararlı adımlar atması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bu mevsimde gözlere dikkat! Sonbaharda göz sağlığını korumanın yolları

Bu mevsimde gözlere dikkat! Sonbaharda göz sağlığını korumanın yolları