Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya Srebrenitsa Soykırımı: 14 Kurban Daha Toprağa Verildi

Srebrenitsa Soykırımı: 14 Kurban Daha Toprağa Verildi

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde 1995 yılında Müslüman Boşnaklara karşı Sırplar tarafından gerçekleştirilen soykırımın kurbanlarından 14'ü, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa verildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Srebrenitsa Soykırımı: 14 Kurban Daha Toprağa Verildi
KAYNAK: İHA

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde 1995 yılında Müslüman Boşnaklara karşı Sırplar tarafından gerçekleştirilen soykırımın kurbanlarından 14'ü, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa verildi. Kimlik tespitleri tamamlanan kurbanlar, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı.

Bu yıl toprağa verilen kurbanlar arasında en genç isim 1978 doğumlu Beriz Mujic oldu. Mujic’in kemik kalıntıları, ölümünden 28 yıl sonra geçtiğimiz yıl mayıs ayında bulunmuş ve kimlik tespiti yapılmıştı. En yaşlı kurban ise 1927 doğumlu Hamed Salic oldu. Salic’in kemik kalıntıları 2014 yılında bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Da Katıldı

Srebrenitsa Soykırımı’nın 29. yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ve Bosna Hersek İslam Birliği Reisü'l-uleması Husein Efendi Kavazovic gibi birçok yerli ve yabancı yetkili katıldı. Törende konuşan Becirovic, 11 Temmuz'un “Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü” ilan edilmesinin Bosna Hersek’in büyük bir diplomatik başarısı olduğunu vurguladı.

Uluslararası Tepkiler ve Srebrenitsa Anneleri Derneği Konuştu

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Sırp politikacıların ayrılıkçı girişimlerine tepki gösterdi. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ise, soykırımda kaybettiği 22 aile üyesi için duyduğu acıyı dile getirerek, dünyayı bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için uyardı.

Mostar'da Anma Etkinlikleri

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar kentinde de soykırım kurbanlarını anma yürüyüşü ve Mostar Köprüsü’nden "alkışsız atlayış" gerçekleştirildi. Bölge sakinleri ve turistler, soykırım kurbanları anısına Neretva Nehri'ne çiçek bıraktı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Kararı

1995 yılında gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımında 8 bin 372 Boşnak katledildi. Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılında Srebrenitsa'da yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi. Soykırımın sorumlularından eski Sırp komutan Ratko Mladiç, 2017 yılında ömür boyu hapse mahkum edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD'den Gazze ve Batı Şeria'ya 100 Milyon Dolarlık Ek Yardım

ABD'den Gazze ve Batı Şeria'ya 100 Milyon Dolarlık Ek Yardım