Peru’nun Ulusal Buzul ve Dağ Ekosistemleri Araştırmaları Enstitüsü (Inaigem), ülkedeki buzulların hızla eridiğini ve son 50 yılda buzul alanlarının yüzde 56’sını kaybettiğini açıkladı. 1962’den bu yana, 175 buzulun iklim değişikliği nedeniyle yok olduğu belirtildi.

Özellikle Chila Dağı’nda Amazon Nehri’ni besleyen buzulların yüzde 99’u erimiş durumda. Bu durum, bölgedeki su kaynaklarını ve ekosistemleri ciddi şekilde tehdit ediyor.

Inaigem Direktörü Jesus Gomez, yükselen sıcaklıkların özellikle tropikal bölgelerde buzul erimesinde önemli rol oynadığını belirtti. Buzulların erimesi, aynı zamanda burada yaşayan halkı da olumsuz etkiliyor. 1970’te buzul kırılması sonucu oluşan heyelan, 20 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Bu durum, iklim değişikliğinin somut ve yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor ve acil eylem gerektiriyor. Peru ve diğer buzul bölgelerindeki değişiklikler, küresel ısınmanın etkilerini anlamamız ve bu konuda politikalar geliştirmemiz için önemli bir gösterge niteliği taşıyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ