Kazakistan’ın başkenti Astana, 9 Ağustos'ta Orta Asya Devlet Başkanları 6. İstişare Toplantısı'na ev sahipliği yapacak.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in liderliğinde gerçekleşecek zirveye, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman katılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de onur konuğu olarak zirvede bulunması bekleniyor.

Donald Trump Geçici Bütçe Tasarısına Karşı Çıktı Donald Trump Geçici Bütçe Tasarısına Karşı Çıktı

Zirvenin Gündemi

Toplantıda, Orta Asya'nın stratejik konumu, bölge ülkeleri arasındaki etkileşim, sosyoekonomik fırsatlar, karşılıklı ticaret, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun geliştirilmesi gibi konular görüşülecek. Ayrıca, Afganistan, bölgesel güvenlik, Aral Gölü'ndeki çevre krizi ve su kaynakları gibi önemli meseleler ele alınacak.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Asya Araştırmaları Bölümü Başuzmanı Alişer Tastenov, zirvenin bölgenin kalkınması açısından kritik bir dönüm noktası olacağını belirtti. Toplantıda, "Orta Asya-2024 Bölgesel İşbirliğinin Geliştirilmesi Stratejisi"nin kabul edilmesi planlanıyor. Bu strateji, beş ülke arasındaki etkileşimi genişletmeyi ve Orta Asya’nın uluslararası özneliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bölgesel İşbirliği ve Ekonomik İlişkiler

Tastenov, bölgedeki işbirliği, istikrar ve güvenliğin artırılması konularının zirvede ele alınacağını vurguladı. Özellikle ticaret ve ekonomik ortaklık, ulaştırma ve lojistik altyapının geliştirilmesi gibi konulara odaklanılacak.

Kazakistan ile Özbekistan arasındaki etkileşim de artıyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Kazakistan’a yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini gösteriyor. Karşılıklı ticareti 10 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen iki ülke, "tam serbest ticaret rejimi"ne geçmeyi planlıyor.

Azerbaycan'ın Rolü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in zirvede yer alması, Azerbaycan’ın Orta Asya ülkeleri için önemli bir geçiş ülgesi olarak rolünü pekiştiriyor. Kazakistan ile Azerbaycan’ın, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun kapasitesini artırma konusundaki ortak çalışmaları, bölgenin jeopolitik bağlantısını güçlendiriyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Asya Araştırmaları Bölümü Kıdemli Uzmanı Baurcan Auken, Azerbaycan'ın Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantıları'na katılımının bir gelenek haline geldiğini belirtti. Azerbaycan’ın bölgesel işbirliğine katkısının altını çizdi.

Kaynak: AA