Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi: İlk Aday Belirlendi

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi: İlk Aday Belirlendi

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde, ilk aday olarak eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan başvuruda bulunacağını açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi: İlk Aday Belirlendi
KAYNAK: Haber Merkezi

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine 28 Haziran'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk aday belli oldu.

Eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, adaylık başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Pezeşkiyan Adaylığını Duyurdu

Reformist kanadın önde gelen isimlerinden ve eski Sağlık Bakanı olan Pezeşkiyan, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından daha önce veto edilmişti. Ancak bu kez, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını belirtti. Pezeşkiyan, bu kararını Fars Haber Ajansı'na duyurdu ve seçimlerde halkın katılımını artırma hedefini vurguladı.

İlk Aday Pezeşkiyan

Tebriz Milletvekili olan Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünün ardından 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimi için hazır olduğunu ifade etti. Adaylık başvurusu yapma nedenini şu sözlerle dile getirdi: "İran'la ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde halkın sandıklara küstüğü yönünde bir izlenim var. Benim seçimlere katılma niyetim halkın sandıklara katılımını artırmak."

Önceki Veto Kararı

Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde sağlık bakanı olarak görev yapan Pezeşkiyan'ın, 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti. Ancak, Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra yeni bir seçim süreci başladı.

28 Haziran Seçim Tarihi

Anayasaya göre, mevcut cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda, yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında 20 Mayıs'ta yapılan olağanüstü görüşmede, cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Haziran'da yapılmasına karar verildi.

Seçimlerde aday olmak isteyenler, 30 Mayıs'ta başlayarak 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunabilecekler. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TIR Ortalığı Birbirine Kattı

TIR Ortalığı Birbirine Kattı