Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya Husiler Yemen'de ABD'ye Ait SİHA'yı Düşürdüğünü Açıkladı

Husiler Yemen'de ABD'ye Ait SİHA'yı Düşürdüğünü Açıkladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin kuzeyindeki Saada kentinde ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Husiler Yemen'de ABD'ye Ait SİHA'yı Düşürdüğünü Açıkladı
KAYNAK: Haber Merkezi

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin kuzeyindeki Saada kentinde ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Saada semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA'nın Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğünü açıkladı.

Husilerden Açıklama

Yahya Seri, Husilerin kendilerini ABD ve İsrail’e karşı Gazze Şeridi’ne destek cephesi olarak tanımladıklarını belirterek, "Aksa Tufanı’na destek amacıyla başlattığımız Vaat Edilen Fetih ve Kutsal Cihat Savaşı boyunca düşürdüğümüz MQ-9 tipi SİHA sayısı 9'a yükseldi" ifadelerini kullandı. Husiler, 7 Eylül'de de ABD'ye ait bir başka SİHA'yı düşürdüklerini bildirmişti.

Ürdünlü Şoförün Eylemi

Seri ayrıca, Husilere bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail ile Ürdün arasındaki Kral Hüseyin Sınır Kapısı'nda 3 İsrailliyi öldüren Ürdünlü şoför Mahir Ziyab el-Cazi’nin eylemini takdir ettiğini ifade etti. Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının İsrail’in ABD ve İngiltere destekli soykırımına maruz kaldığını belirterek, Arap ve İslam dünyasına Filistin halkına karşı ahlaki, insani ve İslami sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Kızıldeniz'deki Durum

Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koymuş ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemiştir. Bu eylemler sonucunda çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, deniz ticaretinin güvenliğini tehdit eden Husilere karşı 18 Aralık 2023'te çok uluslu "Refah Muhafızı Operasyonu" adlı bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu süreçte ABD güçleri, Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü bildirdi.

Avrupa Birliği ve İtalya'nın Tepkisi

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği sağlamak amacıyla 19 Şubat 2024'te Aspides Misyonu'nu başlattı. İtalya, 5 Mart 2024'te bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Eş Zamanlı Operasyonlarda 140 Kişi Yakalandı

Antalya'da Eş Zamanlı Operasyonlarda 140 Kişi Yakalandı