Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya Hamas'tan Siyasi Büro Başkanı Açıklaması

Hamas'tan Siyasi Büro Başkanı Açıklaması

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından, Hamas yeni liderini belirlemek için geniş kapsamlı bir istişare süreci başlattı. Halid Meşal'in adı, yeni lider olarak ön plana çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hamas'tan Siyasi Büro Başkanı Açıklaması
KAYNAK: Haber Merkezi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu sırada suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Heniyye'nin naaşı, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen cenaze töreninin ardından Lusail kentinde defnedildi.

Hamas, Heniyye'nin ölümünden sonra yeni liderini belirlemek için geniş kapsamlı bir istişare süreci başlattığını duyurdu. Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal'in adı, kamuoyunda yeni lider olarak öne çıkıyor. Haniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'ın yerine seçilmişti.

Halid Meşal'in Hayatı ve Kariyeri

Halid Meşal, Batı Şeria'da Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde doğdu. Kuveyt Üniversitesi'nde fizik eğitimi aldı. Öğrencilik yıllarında yürüttüğü liderlik faaliyetleriyle Yaser Arafat ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün üstünlüğüne karşı çıkarak, Filistinli Öğrenciler Birliği'nin liderliği için El Fetih'le rekabet eden İslamcı Hak Bloku'nu kurdu.

Hamas'ın Kuruluşu ve Meşal'in Rolü

1983'te Filistin İslami hareketinin kapalı bir toplantısında, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Filistinli mültecilerin katılımıyla Hamas'ın temelleri atıldı. 1987'de Hamas'ın kurulmasının ardından, Meşal örgütün Kuveyt temsilciliğini üstlendi. 1991'de Kuveyt'ten Ürdün'e taşındı ve burada İsrail gizli servisi Mossad'ın suikast girişiminden kurtuldu.

1999'da Ürdün'ün Hamas liderliğini ülkeden çıkarmasının ardından Suriye'nin başkenti Şam'a yerleşti. 2012'de Arap Baharı'nın etkisiyle Şam'dan ayrılarak Katar'a taşındı. Meşal, çeşitli zamanlarda Türkiye'ye gelerek Filistin meselesi hakkında konuşmalar yaptı.

2004'te Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'nin İsrail tarafından düzenlenen füze saldırısında öldürülmesinden sonra, Abdülaziz El Rantisi'nin yerini Halid Meşal aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Adem Asil'in Başarısı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Adem Asil'in Başarısı