Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Gazze'de İsrail Saldırıları Nedeniyle "Çadır Okul" Kuruldu

Gazze'de İsrail Saldırıları Nedeniyle "Çadır Okul" Kuruldu

Gazze'de İsrail Saldırıları Nedeniyle "Çadır Okul" Kuruldu

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gazze'de İsrail Saldırıları Nedeniyle "Çadır Okul" Kuruldu
KAYNAK: Anadolu Ajansı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yaklaşık 11 aydan uzun süredir sürdürdüğü saldırılar ve ablukalar sonucunda bölgedeki okulların büyük bir kısmı yerle bir oldu. Bu saldırılar nedeniyle binlerce öğrenci eğitimden mahrum kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, 2 Eylül'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'deki çocukların eğitim hayatlarına devam edemediklerini belirtti. Lazzarini, “Gazze’de ağır travma geçiren, eğitimden mahrum ve yıkıntılar arasında yaşayan 600 bin çocuk var,” diyerek bu çocukların yarısının daha önce UNRWA’nın okullarında eğitim gördüğünü hatırlattı. UNRWA'ya bağlı okulların yüzde 70'inden fazlasının yıkıldığını veya hasar gördüğünü vurguladı.

Patlayan Okulların Etkisi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin verilerine göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda 123 okul ve üniversite tamamen, 335 okul ve üniversite ise kısmen yıkıldı. Eğitim alamayan çocuk sayısı 650 bini aşarken, İsrail saldırılarında 11 bin 500'den fazla okul çağındaki Filistinli çocuk hayatını kaybetti.

Gönüllü Öğretmenlerin Girişimi: Çadır Okul

İsrail saldırıları nedeniyle geçen yıl okula gidemeyen Gazze'deki öğrenciler için çözüm arayan gönüllü öğretmenler ve bölge sakinleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir çadır okul kurdu. Bu çadır okulda 650 öğrenci eğitimle buluşturuldu. Gönüllü öğretmenler, öğrencileri Filistin müfredatı üzerinden eğitmeyi ve çeşitli etkinliklerle savaşın etkisinden uzaklaştırmayı hedefliyor.

Gönüllü Öğretmenlerin Açıklamaları

Filistinli gönüllü öğretmenlerden Neda el-Medhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Biz gönüllü öğretmenler, sığınma merkezinin bir bölümünü okula dönüştürmek istedik. Böylece öğrencileri, Arapça ve İngilizce dil bilgilerinin yanı sıra matematik gibi temel derslerle buluşturmuş oluyoruz,” dedi. Medhun, öğrencilerin geçen yıl eğitimden mahrum kaldığını ve bu kayıplarını telafi etmek istediklerini belirtti.

Öğrencilerin ve Ailelerin Yaşadıkları

Çadır okulun öğrencilerinden Cemane, "Çok uzak mesafeden geliyorum çünkü eğitim benim de hakkım. İşgalci okulları yıktı, öğrenci ve öğretmenleri öldürdü, geçen yıl okula gitmemize engel oldu," diyerek eğitimden mahrum bırakıldığını ifade etti.

Filistinli gönüllü öğretmen Mahmud Ebu Musa ise çadır okulun başlangıcını ve karşılaşılan zorlukları anlattı: "Okulumuz sadece bir çadır ve bir yazı tahtasıyla başladı. Taleplerin artmasıyla öğrencilerimizin sayısı 650’ye ulaştı. Öğrenciler için yeterli alan bulmakta ciddi zorluk çekiyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hendek'teki Fabrikada Meydana Gelen Patlamada Yaralanan İşçiler Yaşadıklarını Anlattı

Hendek'teki Fabrikada Meydana Gelen Patlamada Yaralanan İşçiler Yaşadıklarını Anlattı