Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine gitmelerini istediği Filistinlilerin bu bölgedeki saldırılar nedeniyle geri dönmeye başladığını açıkladı.
İsrail ordusunun kara harekatının başlaması beklenirken, siviller için henüz güvenli bir bölge oluşturulmadı. İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilere güneye gitmeleri çağrısı yapmasının ardından bölgedeki çatışmalar ve bombardımanlar artarak insani krizi derinleştirmiş durumda. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze genelinde güney bölgeleri de dahil olmak üzere şiddetli saldırıları devam ediyor. Güneydeki son derece zorlu yaşam şartlarıyla birleşen saldırılar, devam eden şiddetli bombardımana rağmen bazılarını kuzeye dönmeye zorlamış gibi görünüyor" dedi.
Yardım komyonları sınır kapısında bekliyor
Shamdasani, insan hakları ofisinin, Filistinlilerin kuzeye geri dönmek istedikleri hakkında bilgiler aldığını ve Filistinli sivillerin kendi evlerinde ölmeyi tercih ettiklerini ifade etti. Gazze Şeridi'nde yaşanan bu insani krizin bir parçası olarak, Mısır'ın Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınır kapısını insani yardımların ulaştırılması amacıyla açması bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Refah Sınır Kapısı'nı açmayı ve insani yardım taşıyan 20 kamyonun geçişine izin verilmesini kabul ettiğini açıklamıştı. Gazze Şeridi'nden elde edilen uydu görüntülerinde, 55 insani yardım aracının sınır kapısına yaklaşık 500 metre uzaklıkta beklediği görüldü ve bu araçların birçoğunun yardım kuruluşlarına ait olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, yardım kamyonlarının kapının açılmasını beklediğini gösteriyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, 7 Ekim'de başlamış ve İsrail, Gazze Şeridi'ne yiyecek, su, yakıt ve elektrik vermeyi kesmişti. Birçok ülke lideri, Gazze Şeridi'ne insani yardımların gönderilmesi için İsrail'e çağrıda bulunmuştu.