Şera ABD ile Görüşmesinde Heyetten Yaptırımların Kaldırılmasını İstedi Şera ABD ile Görüşmesinde Heyetten Yaptırımların Kaldırılmasını İstedi

Ankara'dan gelen haberlere göre, Avustralya'nın yayın kuruluşu ABC'nin aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Penny Wong, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısının kabul edilmesi sonrasında ülkesinin verdiği "evet" oyunu hatırlatarak, Avustralya'nın tavrını açıkladı.

Wong, yapılan oylamanın Filistin'in tanınması değil, Filistin'in BM forumlarında daha fazla hak elde etmesiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, "Desteklediğimiz karar, İsrailliler ve Filistinliler için uzun vadeli barış ve güvenlik sağlama amacını taşıyor." dedi. Wong'un belirttiğine göre, Avustralya, Filistin'i tanımanın artık barış sürecinin tamamlanmasını beklemeyeceğini düşünüyor. Wong, bunun barış sürecinin bir parçası olarak da gerçekleşebileceğini ifade etti ve İsrail'in barış ve güvenliğinin iki devletin kurulmasıyla sağlanabileceğini dile getirdi. Bakan Wong, Avustralya'nın bu karara destek vermesinin, Yeni Zelanda, Japonya, Endonezya, Singapur ve Güney Kore gibi bölgedeki diğer müttefikleriyle uyumlu bir pozisyon sergilediğini vurguladı.

Kalıcı Ateşkes İçin Çağrı

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, ülkesinin BM Genel Kurulu'ndaki "evet" oyunun, bölgedeki şiddet döngüsüne son verme çabalarını yansıttığını belirtti. Peters, müstakbel bir Filistin devletiyle barış içinde yaşamanın tek adil çözüm olduğunu vurgulayarak, Gazze'de derhal kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

BM Karar Tasarısı Kabul Edildi

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in BM üyeliğinin tekrar görüşülmesi ve "gözlemci" statüsündeki Filistin'e ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Türkiye'nin de destek verdiği karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyu alarak kabul edildi.

Kaynak: AA